Site Meter

joi, 28 februarie 2008

Arbori pentru centru / Tujafák a központba

În paralel cu pavarea zonei centrale, a demarat şi crearea de noi spaţii verzi pentru un aspect cât mai plăcut odată cu venirea primăverii.
În mai multe zone au fost plantaţi arbori de tuia, urmează să fie puse şi flori în spaţiile amenajate precum şi în ghivecele de mari dimensiuni amplasate în centru.
Odată cu încălzirea vremii vor fi puse flori şi pe stâlpi de iluminat din porţiunea blocuri-Octogon.

A központ felújítása, díszburkolattal való bevonása mellett új zöldövezeteket is kialakítanak, melyek a szebb városképhez járulnak majd hozzá. Több helyre is tujafákat ültettek a napokban, a tavasz beáltával virágok kerülnek a parkokba, nagy méretű díszcserepekbe és a oszlopokon is újra megjelennek a cserepes dísznövények a blokkok és Octogon közötti részen.

marți, 26 februarie 2008

Depuneţi doar declaraţia, plata o faceţi mai târziu

Deoarece termenul depunerii declaraţiilor de impunere necesare calculării taxei speciale de salubritate se apropie, vă redăm comunicatul Serviciului de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Oraşului Pecica:

"Începând din luna ianuarie a acestui an taxa specială de salubritate – în cuantum de 2,5 lei/persoană/lună (30 de lei/persoană/pe an) – se colectează, din nou, de către Primăria Oraşului, şi nu de firma care a concesionat serviciul pe raza oraşului şi a satelor aparţinătoare.
Autorităţile locale doresc pe această cale să accentueze importanţa depunerii declaraţiei de impunere aferente ca modalitate de intrare în legalitate. Formularul tipizat poate fi obţinut în mod gratuit de la Casieria Primăriei sau de la Serviciul de Relaţii cu Publicul. Toţi proprietarii sunt rugaţi să completeze declaraţia de impunere cu numele şi Codul Numeric Personal al persoanelor care locuiesc în gospodărie, indiferent de vârstă. Obligaţia depunerii declaraţiei revine proprietarilor de imobile, indiferent dacă locuiesc ei înşişi sau membrii familiei, sau alte persoane cu alt titlu faţă de proprietar (chiriaş, cu sau fără forme legale). Termenul limită de depunere a declaraţiei este vineri, 29 februarie 2008. Serviciul Taxe şi Impozite atrage atenţia contribuabililor că, după expirarea perioadei de graţie acordate până la data de 15 martie, cei care nu se conformează, vor fi sancţionaţi conform legislaţiei în vigoare. După acest termen aparatul primăriei va porni o acţiune de identificare a tuturor persoanelor aflate în fiecare locuinţă pentru stabilirea corectă a numărului de persoane. Termenele de plată ale taxei speciale de salubritate sunt 50% până la 31 martie şi, respectiv 50% până la 30 septembrie 2008."

duminică, 24 februarie 2008

An cultural bogat

Păstrând tendinţa anilor trecuţi, în 2008 la Pecica vor avea mai multe acţiuni culturale ca în 2007. Lista activităţilor culturale conform Casei de Cultură Pecica este următoarea:

1. Hramul Bisericii Ortodoxe Române Pecica - Parohia nr. 1 - 30 ianuarie
2. Ziua Meseriaşilor - 11 februarie
3. STOP violenţa între tineri - martie
4. Ziua Grupului Şcolar "Gheorghe Lazăr" - 21 aprilie
5. Ziua Pământului - 22 aprilie
6. Zilele Oraşului - mai
7. Hramul Bisericii Ortodoxe Sârbe Pecica - 6 mai
8. Ziua Independenţei în Conştiinţa Românilor - 9-10 mai
9. Hramul Bisericii Romano-Catolice Pecica - 17-18 mai
10. Concurs folcloric "Identitate şi tradiţie" - 21 mai
11. Întâlnirea Radioamatorilor "Simpo Pecica" - 25-27 mai
12. Ziua Copilului - Grup Şc. "Gheorghe Lazăr" - 1 iunie
13. Ziua Copilului - CL Pecica - 1 iunie
14. Festival Folcloric Búzavirág - 15 iunie
15. Hramul Bisericii Greco-Catolice Pecica - 29 iunie
16. Moto-Rock - 30 iunie-1 iulie
17. Simpozion Euro-Tinet - 19-20 iulie
18. Ziua Antidrog M-KIDSZ - 26 iulie
19. Tabără de dansuri populare Búzavirág - 18-22 august
20. Praznicul de Pită Nouă - 22-24 august
21. Ziua Pompierilor - 13 septembrie
22. Hramul Bisericii Romano-Catolice Turnu - 14 septembrie
23. Ziua Şcolii Generale nr. 2 - 15 septembrie
24. Întâlnirea formaţiilor de dansuri populare ale minorităţilor - 20-27 septembrie
25. Hramul Bisericii Ortodoxe Sârbe Turnu - 21 septembrie
26. Hramul Bisericii Ortodoxe Române Turnu - 18 octombrie
27. Ziua Klebelsberg Kúnó - 7 noiembrie
28. Balul Bobocilor - noiembrie
29. Ziua Naţională a României - 1 decembrie
30. Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi - decembrie
31. Sărbătoarea Crăciunului - 19-21 decembrie
32. Revelionul - 31 decembrie.

vineri, 22 februarie 2008

Bani pentru unităţile de învăţământ / Pénz a tanintézményeknek

Anul 2008 începe promiţător pentru Pecica în ceea ce priveşte sumele primite din bugetul central.
După ce anul trecut banii au curs doar cu ţârâita pentru proiectele majore în învăţământul local, acum autorităţile locale au primit o veste bună: s-au alocat 600 000 de lei în acest scop.
Edilii plănuiesc să cheltuiască mare parte din bani pe continuarea lucrărilor de ridicare a şcolii şi grădiniţei noi.

Din banii alocaţi se creează condiţii pentru copii/ A pénzből jobb körülményeket teremtenek elő a gyermekeknek


Az idei év ígéretesen kezdődik Pécska számára, legalábbis a központi költségvetésből kapott pénzeket illetően.
Míg tavaly csak csurrant-cseppent a támogatás a nagyobb helyi tanügyi befektetések számára, most jó hírt kapott az önkormányzat: 600 000 lejt utaltak ki e célra.
A városvezetés a pénz nagyrészét az új iskola és óvoda építésére tervezi fordítani.

joi, 21 februarie 2008

Szociális munkások és tűzoltók keresik a pályázatokat / Asistenţi sociali şi pompieri, în căutare de proiecte

A január közepén létrejött Maros Kistérség nyújtotta lehetőségeket próbálják kiaknázni a két téstvérváros, Pécska és Battonya, valamint Mezőkovácsháza.
A nemrégiben véget ért mezőgazdasági projekt sikerén felbuzdulva a héten két területen is „felmérték a terepet” mindkét oldalról.
Kedden délelőtt a pécskai és a battonyai szociális ügyekért felelős szakemberek tartottak tapasztalatcserét. A négytagú magyar küldöttség a szomszédos országban működő szociális szolgáltatásokat vázolta fel Pécskán, majd a két országbeli rendszer hasonlóságait vitatták meg.
A felek megígérték, hogy a jövő pénteki battonyai találkozón ötletekkel állnak elő közösen megvalósítható projektre, melyre a kistérség eszközeivel próbálnak uniós pénzt nyerni.
Szerdán délelőtt újra az együttműködésről tárgyaltak, ezúttal a pécskai és a mezőkovácsházai tűzoltók. A magyar község szintén a Maros Kistérség tagja, ezért tükörprojekt kidolgozását tervezik a logisztika fejlesztése érdekében. Ők is jövő héten találkoznak újra, akkor Mezőkovácsházán.



Szociális kerekasztal Pécskán: mindkét fél pénzt remél az együttműködéstől/ Masă rotundă pe probleme sociale: ambele părţi speră să obţină bani de pe urma colaborării


Oraşele înfrăţite Pecica şi Bătania, precum şi Mezőkovácsháza încearcă să profite de posibilităţile oferite de Microregiunea Mureş, înfiinţată la mijlocul lunii ianuarie.
După succesul proiectului agricol, de ambele părţi ale graniţei au început tatonările.
Marţi dimineaţa angajaţii din cadrul Serviciului Social al primăriilor Pecica şi Bătania au ţinut un schimb de experienţă la Pecica. Delegaţia maghiară, compusă din patru membri, şi gazdele au disecat asemănările dintre sistemele de protecţie socială din cele două ţări. Părţile au promis că până la următoarea întâlnire, de vinerea viitoarea de la Bătania, vor veni cu idei pentru proiecte comune, realizabile prin mijloacele pe care le are microregiunea.
Miercuri s-a discutat din nou despre colaborare, de această dată la masă s-au aşezat pompierii din Pecica şi Mezőkovácsháza. Comuna maghiară face şi ea parte din microregiune, motiv pentru care s-au gândit la un proiect-oglindă pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi logisticii celor două formaţii. Şi ei se vor întâlni din nou săptămâna viitoare, atunci la Mezőkovácsháza.

miercuri, 20 februarie 2008

S-au infomat despre fondurile de la UE / Az uniós alapokról tájékozódtak

Oficiul Judeţean şi Centrul Local de Consultanţă Agricolă Pecica au organizat miercuri, 20 februarie, o întâlnire de informare cu fermierii din oraş pe temea accesării fondurilor europene - informează Gazeta de Agricultură.
Potrivit publicaţiei oficiale on-line a Centrului, agricultorii
au aflat mai multe detalii despre fonduri, formarea de grupuri de producători sau înregistrarea de produse tradiţionale de la specialişti din Arad, Pecica şi Iratoş.
Ca urmare a discuţiei de câteva ore ce a avut loc în sala festivă
a Şcolii Generale nr. 2, cei prezenţi au propus înfiinţarea unui grup local de producători şi s-a hotărât ca aceştia să se întâlnească perioadic pentru a fi la curent cu noutăţile în domeniu.



Cu utilaje moderne ar fi mai uşor.../ Modern gépekkel könnyebb lenne...


A Megyei, valamint a Pécskai Mezőgazdasági Tanácsadó Központ az Európai Unió által felkínált támogatási lehetőségekről tartott előadást szerdán délelőtt a helyi gazdák számára - adja hírül a Gazeta de Agricultură.
A pécskai központ hivatalos, on-line kiadványa szerint a résztvevők résztelesen tájékozódhattak a pénzalapokról, érdekvédelmi szervezetek létrehozásáról, vagy a hagyományos termékek levédéséről az aradi, pécskai és nagyiratosi szakemberektől.
A 2-es számú Általános Iskola dísztermében megtartott többórás találkozó eredményeként felmerült egy termelői csoport megalakítása, a jelenlévők pedig megeggyeztek, hogy időközönként találkozni fognak az újdonságok megvitatására.

ANUNŢ IMPORTANT! / FONTOS MEGJEGYZÉS!

Având în vedere cazurile repetate din cursul ultimelor săptămâni, Pecica News anunţă toţi vizitatorii că preluarea informaţiilor sau materialelor se poate face doar cu menţionarea sursei, iar în cazul publicaţiilor apărute la Pecica doar cu acordul nostru.
Măsura se aplică retroactiv cu scopul protejării drepturilor de autor, în conformitate cu legislaţia în vigoare.


Figyelembe véve az elmúlt hetekben tapasztalt eseteket, a Pecica News értesíti látogatóit, hogy az információk, anyagok átvétele csakis a forrás megjelölésével lehetséges, Pécskán megjelenő kiadványok esetében pedig csakis az engedélyünkkel.
A döntés visszemenőleg érvényes a szerzői jogok védelmének érdekében, a hatályben lévő törvényeknek megfelelően.

miercuri, 13 februarie 2008

Reapare Jurnalul Pecican / Újra megjelenik a Pécskai Napló

După o pauză lungă, de trei ani, la începutul lunii martie reapare cunoscuta publicaţie locală editată de Organizaţia Locală a PD-L.
Jurnalul Pecican, deşi editat de o formaţiune politică, şi-a propus încă de la apariţia din mai 1999 să fie o publicaţie a tuturor localnicilor, să le ofere informaţii utile, noi şi interesante.
Primul număr din acest an va apărea în formatul consacrat (8 pagini A3, 4 color) cu informaţii din administraţie, sport, cultură, educaţie, tineret, agricultură, economie şi va fi scris de o echipă lărgită de redactori în care, pe lângă numele cunoscute deja, vor apărea şi altele noi.
Publicaţia va putea fi găsită la magazinele mai mari din oraş şi din satele aparţinătoare.


Hosszú, három éves szünet után, március elején újra megjelenik a DLP helyi szervezete által megjelentetett kiadvány.
Annak ellenére, hogy politikai alakulat adja ki, a (szabad fordításban) Pécskai Napló 1999 május hónapi megjelenése óta minden pécskai lapja akar lenne, fontos, új, érdekes információkat közölvén.
Az idei első szám a már megszokott formátumban (8 A3-as oldal, 4 színes), helyi közigaztásról, sportélertől, kultúráról, tanügyről, ifjúságról, földművelésről, gazdaságról szóló cikkekkel, kibővült szerkesztőcsapattal jelenik meg.
A lap Pécska és a hozzá tartozó települések nagyobb üzleteiben lesz megtalálható.

Reuters US: Latest News