Site Meter

duminică, 17 august 2008

Bodrogul Vechi: Mănăstirea Sf. Paraschiva - reportaj



În anul 2000, în urma retrocedării unei suprafeţe de pădure către mănăstirea Hodoş Bodrog şi datorită faptului că Mureşul "muşcă" tot mai ameninţător malul drept în zona Bodrogului Vechi, ameninţând cu distrugerea bisericii ortodoxe din sat, a venit ideea construirii unei mănăstiri în inima pădurii.
La început s-a considerat că e necesară o construcţie mică. O biserică şi câteva chilii. Ideea a fost îmbrăţişată de tot mai mulţi adepţi şi a devenit o mănăstire mare şi frumoasă.
Lucrările încep în toamna anului 2000. Se sfinţeşte locul şi se fac primele săpături. Iarna venită prea devreme încheie anul 2000 cu speranţe şi prea puţine lucrări concrete. Însă, iarna trece repede. Primăvara anului 2001 este hotărâtoare pentru noua mănăstire. Ea poartă hramul Sf. Paraschiva. E o biserică mare, din lemn, care se integrează perfect mediului în care se găseşte. Lucrarea nu este complet gata nici astăzi, dar este gata să primească credincioşii pentru rugăciune.
Mai există un paraclis, cu hramul "Buna Vestire" în care mai ales iarna se săvârşesc slujbele de laudă lui Dumnezeu. Cele două lăcaşe de cult, chiliile, anexele, cimitirul sunt legate între ele de alei mărginite de nespus de multe flori atent îngrijite.



Aici există o gospodărie anexă, cu multe păsări de curte, două vaci cu lapte şi o grădină de legume îngrijite cu dăruire de măicuţe.
Mănăstirea Sf. Paraschiva din Bodrogul Vechi aparţine juridic de mănăstirea Hodoş Bodrog din Bodrogul Nou. Singura sursă de deplasare peste râul Mureş între cele două lăcaşe de cult este "compa ".
La această mănăstire se nevoiesc opt suflete, şapte călugăriţe venite de la mănăstiri din toate colţurile ţării, conduse de ieromonahul Grigorie. Aici se săvârşeşte zilnic Sfânta Liturghie, ceasurile, acatistele şi vecerniile.
Această oază de linişte şi de reculegere o găseşti doar la 9 kilometri de Pecica, pe drumul spre Bodrogul Vechi, cu o abatere marcată de un indicator rutier.


Aici liniştea este "tulburată" doar de cântecul păsărelelor, de vuietul vântului printre frunzele copacilor, de clopotele bisericii şi de rugăciunile credincioşilor.
Orice cuvânt în plus este de prisos. Acest scurt reportaj vă invită la drumeţie, smerenie şi iubire de Dumnezeu şi natură.
Am fost conduşi la ieşire de maica Paraschieva căreia i-am promis că o vom mai vizita. Doamne ajută!


Dr. Chifor Vasile

Evenimente Pecica iunie-august







Motoare şi rock la maxim


Pecica reuseste sa isi faca un renume in randul festivalurilor de muzica rock si de motociclete. Festivalul s-a desfasurat in 27, 28 si 29 iunie si a ajuns la cea de-a 4-a editie, iar acesta e doar inceputul. Editia din acest an a fost cea mai reusita. Au fost prezenti peste 400 de motociclisti. Reusita se datoreaza atat organizatorilor priceputi cat si starii vremii care a fost de partea motociclistilor si a rockerilor prezenti.
Au luat parte la eveniment motociclisti din judetele Arad, Timis, Bihor, Hunedoara, Cluj, Sibiu, Brasov, Covasna, Maramures. Cel mai lung drum l-a parcurs un iubitor al motoarelor din Italia. Nici austriecii si maghiarii nu s-au lasat mai prejos. Pretul biletului a fost 15 RON, fiind valabil pe durata intregulului festival. In prêt au fost incluse doua beri, cate una pentru fiecare zi.
Pentru a spori distractia s-au desfasurat numeroase competitii: cross, scandenberg, concurs de rostogolit butoaie cu motocicleta, trasul franghiei, concurs de cladit lazi, gasirea unei monede in farfuria cu faina, cel mai recent permis de conducere obtinut.
Vineri seara au urcat pe scena trupe din tara si din Ungaria. Vineri au cantat IN DEFIANCE, GRIMEGOD, SIX si renumita trupa MOBY DICK. Sambata au urcat pe scena IMAGICA, FEBOSIX, TRUDA, SANCTUAR, C.A.S.H. si NECROPOLIS din Ungaria, trupa ce ne incanta in fiecare an cu prezenta.
La ora 13, sambata, s-a desfasurat turul orasului la care au participat toti motociclistii prezenti. Cine a dorit tatuaj sau piercing a avut posibilitatea sa isi faca pe loc la unul din standurile din incinta.
S-a creat o atmosfera de libertate specifica vietii de rocker si motociclist.

Iasmina Pete


Întâlnirea Radioamatorilor – Ediţia a V-a
Schimb de ştachetă între generaţii






În zilele de 30 şi 31 mai 2008, vineri şi sâmbătă, s-a desfăşurat în oraşul nostru
cea de-a 5 –a ediţie a Simpozionului Internaţional al Radioamatorilor. Au fost două zile în care Sala Sporturilor a fost animată de membri ai radiocluburilor pecicane şi prietenii lor, mai cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi de către noi, cei care ne considerăm prieteni sau susţinători ai lor.
Au fost prezenţi aproximativ 250 de invitaţi , până sâmbătă la prânz, în cartea de onoare, semnând 225 de persoane.
Ce noutăţi a adus această ediţie faţă de cele anterioare? Ar fi câteva importante de semnalat.
Întâi de toate, trebuie menţionat faptul că acest, până acum numit simpozion, a căpătat dreptul de a se numi întâlnire transfrontalieră, deoarece, la eveniment participă, an de an, reprezentanţi din tot mai multe ţări ale lumii, anul acesta fiind reprezentate 6 ţări, nu numai din Europa, ci şi din America de Nord (Daytona).
Ziua de sâmbătă a fost ziua în care a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, deschidere prezidată de cele mai înalte oficialităţi ale orasului, primarul Iustin Cionca, viceprimarul Petru Antal şi deputatul Constantin Igaş, oficialităţi care au adresat salutul lor celor prezenţi şi i-au asigurat de sprijinul şi susţinerea pe care le-au acordat de fiecare dată radioamatorilor. Radioamatorii au prezentat o expunere cu transmiterea imaginilor TV pe frecvenţele 10,2 GHz, imagini care pot fi utilizate la camerele din Pecica, fără fir. Domnul profesor Adalbert Ban, organizatorul principal al evenimentului, a primit răspuns pozitiv din partea oficialităţilor că se va utiliza în oraş acest tip de transmisie.
Un moment emoţionant l-a constituit predarea ştachetei de către domnul Adalbert Ban domnului Endy Kondrat, pentru ca dumnealui să rămână organizator principal pentru ediţiile viitoare.”Am ales să predau activitatea generaţiei mai tinere. Endy este colaboratorul meu Ştiu că va face treaba bună şi îl voi spijini în continuare” a declarat domnul Ban.
Noi sperăm că ediţiile viitoare să fie la fel de plăcute pentru radioamatorii pecicani şi pentru toţi prietenii lor.

A consemnat, Eugenia Pete

Stiri Jurnal Pecican, nr. 34, iunie-august


Circa 600 de case afectate de grindină

Furtuna oribilã care s-a abãtut asupra judeţului în noaptea de 13 spre 14 iulie a provocat pagube substanţiale în mai multe localitãţi, printre care Pecica, Turnu şi Sederhat.
Vijelia a lãsat în urmã pomi cãzuţi pe carosabil, acoperişuri puse la pãmânt, maşini distruse, dar şi multe culturi fãcute una cu pãmântul. Cele mai afectate zone din Pecica a fost zona de la Moara Micã spre ieşirea cãtre Nãdlac. Aici aproape fiecare casã a fost afectatã, proprietarii fiind nevoiţi sã schimbe o parte din ţigle, sau chiar tot acoperişul.
În ajutorul lor a venit primãria, care a distribuit în mod gratuit în jur de 5000 de ţigle. Nici satele aparţinãtoare nu au scãpat de vremea rea, şi aici fiind pagube însemnate.
Potrivit datelor obþinute de la Primãrie, s-au înregistrat 605 de pãgubiţi în cele trei localitãţi.
Autoritãţile sperã ca Guvernul sã aloce fonduri pentru cei afectaţi, dar şansele au
scãzut din cauza inundaţiilor din Moldova, care necesitã sume uriaşe pentru reconstrucţie.
Din totalul imobilelor afectate de furtunã, doar patru case au fost asigurate.


Gaudeamus Igitur!

Prima promoţie de absolvenţi de liceu frecvenţă redusă şi rută progresivă. Bac la Pecica.

Fiecare sfârşit de an şcolar are ceva deosebit, unic. Anul acesta însă, a fost unul special pentru Grupul Şcolar ''Gh. Lazăr'' Pecica : peste 100 de absolvenţi ai claselor aXII-a şi respectiv a XIII-a au părăsit băncile şcolii şi şi-au luat adio de la viaţa de elev.
Anul acesta au absolvit la Gh. Lazăr o clasă de elevi filieră teoretică, profil uman, zi, o clasă filieră tehnologică, profil servicii, zi, şi pe lângă acestea a avut loc o triplă premieră la şcoala noastră : prima promoţie de absolvenţi frecvenţă redusă, prima promoţie de absolvenţi rută progresivă ( şcoală de arte şi meserii cu un an de completare şi ciclu superior de liceu) şi organizarea examenului de bacalaureat la Pecica, după mai mulţi ani.
Spre deosebire de perioada precedentă când trebuia să ne deplasăm, zilnic, pe toată perioada examenelor, la Arad sau Nădlac, anul acesta am dat '' bac''-ul acasă. Absolvenţii s-au putut bucura de prezenţa şi susţinerea părinţilor, a rudelor şi a prietenilor.
În urma afişării rezultatelor s-a constatat că peste 75% dintre candidaţi au promovat cu bine acest examen. Un procent absolut normal şi destul de mulţumitor.
Felicităm conducerea şcolii, prof. CLAUDIA BALAŞ, director şi prof. DANIEL TOTH, director adjunct precum şi absolvenţii şi le dorim tuturor succes.

Camelia Chifor


Progresul începe cu stângul

Editia 2008-2009 a primului esalon judetean a debutat weekendul
trecut. Iatã rezultatele:

FC Sânleani – Şoimii Pâncota 0-5
Filipaş, Szellelki, Rus (2), Goldiº
Victoria Nãdlac - Pãulişana Pãuliş 1-3 (0-0)
Trif / Aldea 2, Petrovici
Unirea Sântana - Crisu Chisineu Cris 2-1 (1-0)
Cl. Popa, Munteanu / Ardelean
Partizan Satu Mare - Vladimirescu 2003 7-2 (5-0)
Rad - 3, Iancu 2, Corbu, N. Ardelean / Crefelean, Farcas
Unirea Şeitin - Frontiera Curtici 1-2 (0-0)
Nica / Sarbut, Horga
PROGRESUL PECICA - VOINÞA MAILAT 0-3 (0-1)
PASCU, MAILAT, C. STOIAN
Regal Horia - AS Dorobanti 1-1 (1-0)
Leuciuc / Nemeth
Avântul Târnova - Aqua Vest Arad 1-0
Hada
Înfrãţirea Iratoşu – Şoimii Lipova 4-1
Pap (2), Boloº, Takacs/Brânzoc


Speranţa rãmâne în Onoare

Speranta Turnu a cedat în cele din urmã locul din Liga a 4-a, deşi
a fost cuprinsã în programul oficial al turului.
Fosta echipa a lui Marius Plisca - plecat între timp la Pro Nãdlac,
alãturi de jucãtorii de bazã ai stagiunii trecute - n-a ajuns la un numitor
comun cu Lunca Teuz Sânpaul, dar s-a înţeles cu FC Sânleani.
Mişcarea a fost confirmata de preşedintele clubului, Radoia
Arsenov.
Nou-intratã în primul eşalon judeţean e antrenatã de Dinu Donca
şi condusa de Teodor Bulzan. Cu exceptia primei etape, Sânleaniul
va juca meciurile de pe teren propriu.
Cea de a doua echipã de fotbal a oraşului Pecica va juca în continuare
în Campionatul Judeţean Onoare la Turnu cu o parte din jucãtorii
rãmaşi şi cu tinere speranţe locale.
(Material bazat pe informaþiile sportarad.com)

A aparut Jurnalul Pecican / Megjelent a Jurnal Pecican

La mijlocul acestei săptămâni a apărut numărul 34 al publicaţiei periodice Jurnal Pecican, ce acoperă evenimentele din oraş pe perioada iunie-august 2008.
Deoarece a parte a materialelor din ziar au apărut deja pe blog, vom publica doar cele mai interesante şi (încă) actuale.




Az elmúlt hét közepén megjelent a Jurnal Pecican időszakos kiadvány 34., június-augusztus hónapok történéseit lefedő száma. Mivel az újságban lévő anyagok egy része már megjelent a blogon, csak az érdekesebb és (még) aktuális írásokat közöljük.

duminică, 10 august 2008

Bani pentru continuarea lucrarilor

În urma unei recente rectificări de buget Guvernul a alocat bani pentru unităţile de învăţământ din ţară pentru continuarea unor lucrării de constucţie/modernizare/reparare.
Pe lista unităţilor care au primit fonduri se regăsesc şcoli şi grădiniţe atât din municipiul, cât şi din judeţul Arad, suma totală destinată judeţului nostru fiind de 59,4 miliarde de lei vechi.
Astfel, cei mai mulţi bani îi primeşte Nădlacul pentru continuarea lucrărilor la campusul nou: 10 miliarde de lei.
Următorul de pe listă este oraşul nostru, care va va primi 4 miliarde de lei vechi.
Banii au venit cu destinaţie: jumătate va fi cheltuită pentru continuarea lucrărilor de la şcoala generală cu clasele I-IV, iar din cealaltă jumătate se va continua investiţia în noua grădiniţa cu program prelungit (Muştra).

Reuters US: Latest News