Site Meter

miercuri, 29 octombrie 2008

Cultura la piaţă


Evenimentele inaugurale ale programului "Pecica - Cetatea culturală a judeţului Arad" nu s-au bucurat de mare succes, majoritatea spectatorilor fiind alcătuită din angajaţii primăriei prezenţi pe principiul "dacă-i musai, cu plăcere" şi oficialităţile locale.
Din cauza organizării ad-hoc şi a lipsei promovării, cei care s-au putut bucura cu adevărat de cortul şi scena amplasate în marginea pieţei, au fost vânzătorii de haine şi cumpărătorii care au avut unde să se retragă de vremea friguroasă de toamnă.
Sperăm că evenimentele viitoare vor fi mai bine organizate şi se vor bucura de succes.

luni, 27 octombrie 2008

Au furat de la lucru

Pecicanii au ajuns din nou în ştiri.
Mai exact, este vorba de două pecicane, care vor ajunge în toate ziarele pentru simplul motiv că, pe lângă salariu, au vrut să plece şi cu altceva de la locul de muncă.
Comunicatul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului anunţă că S.Ileana, de 39 de ani şi S. Florica-Valeria, de 43 de ani, angajate ale unui supermarket din Arad, au fost prinse în flagrant în timp ce sustrăgeau bunuri textile de îmbrăcăminte din incinta societăţii.
Prejudiciul a fost recuperat în totalitate, iar pe numele celor două femei s-a întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

sâmbătă, 25 octombrie 2008

Copil găsit lângă cimitir


Poliţiştii au găsit un copil de doar trei ani, ce se plimba pe lângă cimitirul din Pecica - informează aradon.ro
Oamenii legii erau în patrulă şi tocmai treceau cu maşina lângă cimitirul ortodox, când au observat micuţul care mergea singur lângă şosea. Au tras pe dreapta şi l-au luat la întrebări pe copil, dar acesta nu ştia să spună cum îl cheamă sau unde locuieşte.
Spre noroc, la doar câteva minute de la întâmplare, poliţiştii au primit informaţia că la apelul unic de urgenţă 112 s-a anunţat dispariţia unui copil din Pecica.
Astfel că băieţelul a fost dus acasă, la o distanţă de un kilometru şi jumătate de locul unde a fost găsit, iar mama lui a primit şi o amendă pentru nesupravegherea micuţului.

vineri, 24 octombrie 2008

Începe parada de şase luni

În această după-masă, de la 15 oraşul îşi intră în drepturi în calitate de Cetate Culturală a judeţului Arad.
Proiectul realizat în colaborare cu Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean ţine şase luni şi se încheie la 24 aprilie 2009.
Inaugurarea oficială are la piaţă, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene.
În cursul zilei ieri s-a montat un cort uriaş în partea dinspre biserică, seara târziu scena nefiind încă montată.
Din păcate, restul pieţei este ocupat de celebrele mesele mobile, care, de regulă, sunt lăsate afară toată săptămâna, spaţiul dintre Şcoala Generală nr. 2 şi biserica romano-catolică contrara aşteptărilor, neavând încă aspectul de piaţă, în sensul de loc de adunare publică. Tot zilele acestea s-au plantat şi pomişori ornamentali în jurul pieţei, ceea ce îmbunătăţeşte mult aspectul zonei.
Revenind la program, după parada majoretelor şi defilarea fanfarei prin centru, urmate de discursuri, scena va fi predată de la ora 16 celor două ansambluri folclorice locale: Păstrătorii Tradiţiei şi Búzavirág. Ziua se încheie cu recitalul formaţiei "Rapsozii Zărandului".

Festivalul Minorităţilor, breakdance şi teatru


Sâmbătă are loc Festivalul Minorităţilor, eveniment organizat în fiecare toamnă la Arad, dar care a fost transferat la Pecica tocmai cu ocazia primirii titlului de cetate culturală.
Evenimentul debutează la ora 14 cu parada portului popular, ţinută tot la piaţă.
De această dată numărul formaţiilor participante este completată de Fanfara Nădlăceanca – Nădlac (slovaci), grupa de dans a Banat-JA filiala Arad (germani), grupa de dans Balgarece din Vinga (bulgari), grupa de dans şi orchestră RO. BEBU din Nădlac, Arad (romi), grupa de dans Sava Tekelia Arad (sârbi), şi Ansamblul folcloric „Spicul” – Olari (români).
După paradă fiecare formaţie va prezenta dansuri specifice etniei sale, după următorul program:

14.40 – 15.00 - Fanfara Nădlăceanca
15.00 – 15.20 - Búzavirág
15.20 – 15.40 - Banat-JA
15.40 – 16.00 - Balgarece – Vinga
16.00 – 16.20 - RO.BEBU Nădlac
16.20 - 16.40 - Sava Tekelia Arad
16.40 – 17.00 - Spicul Olari
17.00 – 17.20 - Búzavirág
17.20 – 17.40 - Banat-JA
17.40 – 18.00 - Balgarece Vinga
18.00 – 18.20 - RO.BEBU Nădlac
18.20 – 18.40 - Sava Tekelia – Arad
18.40 – 19.00 - Spicul Olari

Festivalul se încheie cu un spectacol festiv de la ora 19 cu alte dansuri.

***

Pentru ca pecicanii să aibă ce vedea tot weekendul, administraţia a pregătit un program şi pentru ziua de duminică. Acesta va debuta cu producţiile formaţiilor locale de dans modern Baby Dolls şi Wat Not, urmate de mai experimentata şi cunoscuta trupă pecicană de breakdance PAS şi apoi de Taraful Clubului Elevilor.
Ca un moment interesant al celor trei zile, remarcăm spectacolul de teatru în aer liber susţinut de Şcoala Ludică din Arad, formată din tineri pasionaţi de această artă. Tot în domeniu se încadrează şi workshopul la care este invitat actorul şi dramaturgul arădean Ioan Peter.

miercuri, 22 octombrie 2008

20 de apartamente pentru zeci de cereri


După îndelungi planificări şi aşteptări, de puţin timp se lucrează la fundaţia noului bloc ANL din zona IRIL.
Situat chiar lângă şosea, pe terenul pus la dispoziţie de către Primărie, blocul va avea 20 de apartamente, utilităţile fiind asigurate tot de administraţia locală.
Singura problemă este că blocul va putea acoperi doar a foarte mică parte a cererilor depuse în ultimul an la Primărie. După ce s-a aflat că se construieşte prin Agenţia Naţională a Locuinţelor, iar edilii i-au încurajat pe tineri să depună cerere, numărul solicitărilor a crescut rapid la câteva zeci (dacă nu peste o sută).
Apartamentele vor fi împărţite pe baza unui pontaj folosit la nivel naţional, primii 20 clasaţi urmând să se mute cel mai repede anul viitor. Foto: Glasul Aradului

luni, 20 octombrie 2008

Candidaţi pecicani pentru colegii din Oltenia


Votul uninominal duce la măsuri cel puţin ciudate din partea partidelor politice în speranţa obţinerii de cât mai multe voturi.
Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a anunţat că de această dată contează şi pe susţinerea românilor care recunosc profesionalismul cu care a lucrat formaţiunea în cadrul guvernului în spijinul tuturor regiunilor ţării, fără discriminări de orice fel.
Noul sistem de vot "adună" la renumerotare toate voturile exprimate pentru un partid pe teritoriul ţării, motiv pentru care UDMR a numit candidaţi pentru absolut toate colegiile uninominale din ţară, chiar şi în zonele unde nici nu trăiesc maghiari.
Neavând oameni în judeţele fără maghiari, organizaţiile care stau cât de cât bine şi-au trimis oamenii să candideze în judeţe din sudul şi estul României (Dolj, Vâlcea, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa).
Cu această ocazie doi oameni de bază ai Organizaţiei UDMR Pecica au primit onoranta sarcină de a candida în partea de sud a ţării. Preşedintele filialei, Csepella János este candidat de senator în Dâmboviţa, iar repezentantul "noului val", mult mai tânărul Kocsik Imre va putea fi votat în Dolj pentru un mandat de deputat.

sâmbătă, 18 octombrie 2008

Elevi pecicani la Salonic


Grupul Școlar Gheorghe Lazăr are toate motivele de a se mândri, mai ales că recent a obținut o finanțare în valoare de 24 000 de euro pentru un proiect internațional.
Câțiva profesori ai școlii s-au gândit să le prezinte elevilor cultura comună europeană, legendele și tradițiile continentului prin metode neconvenționale, ideea fiind îmbrățișată de alte cinci școli din tot atâtea țări: Polonia, Grecia, Spania, Italia și Turcia.
Proiectul demarat în această toamnă se va încheia în anul 2010 poartă numele de "Călătorie europeană prin legende" și prevede crearea de cinci echipe, în funcție de preocupările elevilor implicați: istoricii, bio-geografii, povestitorii, ITC şi media, precum și echipa profesorilor.
Primul eveniment din cadrul proiectului a început în cursul săptămânii printr-o excursie de cunoaștere de zece zile la Salonic, cu participarea a trei elevi şi doi profesori. Participanții au fost aleși pe baza cunoștințelor foarte bune de istorie, geografie și limba engleză.
Scopul proiectului este ca elevii să cunoască și să înțeleagă mai bine diversitatea culturală în viaţa de zi cu zi, dezvoltarea toleranței și a cunoștințelor lor.

marți, 14 octombrie 2008

Candidatul PSD se mută la Pecica?


Candidatul PSD pentru colegiul de deputat care include şi Pecica, Andrei Iucinu (fiul fostului ziarist de la cotidianul naţional Adevărul, Dumitru Tinu)vrea să aibă o relaţie cât mai apropiată cu electoratul din oraş.
Pentru a demonstra că, indiferent de rezultatul votului din 30 noiembrie, şi peste patru ani tot aici va candida, acesta îşi va construi o casă la Pecica, până la finalizarea acesteia, el urmând să stea în chirie - informează News-Ar.
"Politica pe care o voi duce eu în campania electorală va fi una principială, bazată pe proiecte. La o vârstă fragedă încă mai esti un idealist, încă mai crezi în lucruri frumoase”, a divulgat Andrei Iucinu strategia sa de campanie electorală aceleiaşi surse.

luni, 13 octombrie 2008

Fântâna arteziană, "decorată" cu spumă


Fântâna arteziană din centru a fost motiv de dispută estetică încă de la montarea ei.
În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică cineva nu a avut loc de ea şi a turnat în apă şampon, sau vreo altă substanţă cu caracteristici asemănătoare şi a dărâmat unul din stâlpii ornamentali din jurul fântânii.
Potrivit viceprimarului Petru Antal, vânzătorul de la Octogonul învecinat nu a văzut nimic, dar una din camerele de supraveghere montate în centru e posibil să fi înregistrat făptaşul.
- Deoarece duminică poliţiştii comunitari de serviciu erau pe teren, abia astăzi vom derula toată înregistratrea din cursul nopţii. Dacă vom prinde vinovatul, acela va fi fotografiat, iar poza afişată, pentru ca toţi pecicanii să vadă cine e - ne-a declarat viceprimarul.
Duminică după-masă fântâna a fost curăţată, dar azi dimineaţă încă nu era pusă în funcţiune.

Festivalul Minorităţilor la Pecica

În cursul săptămânii trecute a avut loc la Pecica prima şedinţă tehnică privind stabilirea calendarului şi organizarea manifestărilor prilejuite de inaugurarea proiectului „Pecica – Cetatea Culturală a Judeţului Arad”.

La întâlnire au participat Adrian Ţolea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, primarul oraşului Pecica, membrii comisiei de cultură ai CJ Arad, consilieri locali, dar şi directorii instituţiilor implicaţi în proiect.

„Este o oportunitate extraordinară pentru Pecica să-şi promoveze resursa umană implicată în domeniul cultural, cât şi atragerea oamenilor spre actul cultural. În ceea ce mă priveşte, atât eu cât şi Consiliul Local Pecica vom sprijini toate manifestările care se vor desfăşura în oraşul nostru, conştienţi că în acest fel putem promova imaginea oraşului nostru ” a declarat Iustin Cionca, primarul oraşului Pecica.

Inaugurarea evenimentelor prilejuite de lansarea proiectului „Pecica - Cetatea Culturală a Judeţului Arad” vor avea loc în data de 24 octombrie. „Aşa cum am promis vom exporta o serie de evenimente din municipiu spre cetatea culturală. În acest sens, sâmbătă, 25 octombrie va debuta la Pecica Festivalul Minorităţilor, eveniment ce iniţial era programat să se desfăşoare la Arad”, a precizat vicepreşedintele Adrian Ţolea - se arată în comunicatul de presă al CJA.

vineri, 3 octombrie 2008

Am devenit Cetatea Culturală a Judeţului!


Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad (CJA), Adrian Ţolea, a venit cu o modalitate nouă pentru ca locuitorii judeţului să poată vedea evenimente considerate normale de locuitorii municipiului la ei în localitate.

Proiectul denumit „Cetatea culturală a judeţului Arad” s-a bucurat de susţinerea Comisiei de Cultură a CJA astfel că poate demara.
Oraşul-pilot în care se va testa formatul a fost ales tocmai Pecica, în baza rezultatelor de la noi urmând să se decidă continuarea sau oprirea proiectului.
Pe lângă distanţa mică faţă de Arad – un lucru esenţial pe timp de iarnă – un alt factor decisiv a fost disponibilitatea autorităţilor locale de a aloca fonduri semnificative pentru acţiuni culturale în următoarele şase luni.
În cadrul proiectului Teatrul Ioan Slavici şi Teatrul de Păpuşi vor prezenta câte trei piese, Filamonica va aduce trei reprezentaţii, Casa de Cultură a Municipiului va organiza spectacole de dansuri populare, dar se vor implica şi Centrul Cultural Judeţean, Muzeul, precum şi organizaţiile din Pecica.
Primele evenimente vor viza comunitatea maghiară, „Parada minorităţilor” din Arad fiind probabil mutată la Pecica.
Picanteria situaţiei o constituie faptul că în acest moment Casa de Cultură este ca întoarsă pe dos din cauza lucrărilor de reabilitare finanţate din cele patru miliarde de lei câştigate de la Guvern printr-un proiect, totul fiind gata, în cel mai fericit caz, abia în primăvară.
Salvarea în această situaţie reprezintă sala Forum şi sala festivă a Şcolii Generale nr. 2, precum şi piaţa complet renovată, care ar putea găzdui (cât vremea încă permite) evenimente în aer liber.

Deocamdată doar discută despre colectarea selectivă a deşeurilor

Un subiect tot mai actual şi mai arzător a fost dezbătut şi la Pecica în cursul săptămânii trecute.

Pecica a fost gazda unei întâlniri la care au participat consilieri locali, funcţionari ai Primăriei cu responsabilităţi în domeniu, reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari şi ai şcolii, agenţi economici şi cetăţeni pentru a răspunde împreună la întrebarea: „Ce va face Pecica cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor?”.
După ce s-a prezentat situaţia actuală - adică faptul că singurele pubele pentru colectare selectivă sunt în faţa Primăriei, şi acelea mai mult din considerente ornamentale - s-a discutat despre metode de colectare şi posibilele rezultate.

O altă problemă este şi mentalitatea, mai ales că nici locuitorii unor oraşe mult mai mari nu ţin de cont de faptul că au pubele separate pentru hârtie, plastic etc. şi aruncă totul la grămadă.

Dispare mirosul din Centru?

Au început lucrările în cadrul proiectului PHARE CBC 2005 unde autorităţile oraşului Pecica şi cele din Nagylak (Ungaria) sunt parte într-un proiect privind construirea unei staţii de epurare care să reducă poluarea Râului Mureş. Valoarea totală a proiectului este de 800.000 de euro, bani obţinuţi de la Uniunea Europeană şi Guvernul României.

Mai exact, în momentul de faţă, se lucrează la staţia de pompare din centrul oraşului. De fapt, lucrările au menirea, pe lângă modernizarea acestei staţii, de a scăpa zona de mirosurile neplăcute, mirosuri ce apăreau în zonă în momentul în care pompa era pusă în funcţiune. Noua staţie va fi într-o construcţie închisă, lucru ce va elimina neplăcerile cauzate de vechea staţie ce era descoperită – soluţiile folosite la acestă construcţie fiind moderne şi respectând toate normele europene în domeniu.
Tot în cadrul acestui proiect au demarat lucrările pentru doi kilometri de canalizare în Cartierul Alveg. Aici, în momentul în care creşte nivelul Mureşului, din cauza ploilor, apa se deversa, aproximativ 30 de locuinţe având de suferit. Mai mult, aici se află şi unele terenuri agricole, dar şi un drum de acces – ce au de suferit din cauza debitelor ridicate - anunţă Glasul Aradului.

Reuters US: Latest News