Site Meter

sâmbătă, 31 ianuarie 2009

http://www.pecica.eu/


Blogul PECICA NEWS a fost lansat la sfârşitul lunii noiembrie 2007 cu scopul de a constitui o sursă de ştiri şi informaţii interesante şi utile din Pecica, pentru locuitorii celui de ai doilea oraş ca mărime al judeţului Arad, precum şi pentru cei interesaţi de viaţa comunităţii pecicane.
După greutăţile inerente oricărui început, PECICA NEWS a ajuns la maturitate, având o identitate bine definită şi un număr fidel de cititori cu tendinţă crescătoare. Media ultimilor patru luni (inclusiv datele pe ianuarie) a ajuns la peste 810 de vizitatori unici pe lună, cu un record de aproape 1000 de cititori în luna noiembrie datorită prezentării complete a campaniei electorale şi a votului din ziua alegerilor parlamentare.
Toate aceste semne pozitive au făcut necesară o relansare şi extindere a proiectului, blogul urmând să devină de luni, 2 februarie, un portal interactiv cu informaţii mai multe şi mai diverse, modalităţi de publicitate şi un nou design. Pentru o mai mare libertate de extindere, schimbăm blogosfera şi trecem pe o adresă nouă, mult mai uşor de memorat: http://www.pecica.eu/ .
Pentru consolidare identităţii vizuale, numele noului site va fi Pecica.eu News, urmând să conţină, pe lângă bine-cunoscutele informaţii proaspete şi utile din oraş, şi ştiri din sport, cele mai importante evenimente din judeţ, dar şi secţiunea „Unde mergem”, destinată prezentării programelor şi locurilor de petrecere a timpului liber din oraş.
Din acest motiv, deşi blogul rămâne activ, de luni ştirile din Pecica le veţi putea găsi doar la noua adresă.
Ziarul online al oraşului Pecica vă aşteaptă de luni, 2 februarie la adresa http://www.pecica.eu/

vineri, 30 ianuarie 2009

Continuă colaborare în agricultură


Proiectul comun de un an demarat în vara lui 2007 de către Primăria Oraşului Pecica şi Primăria Oraşului Battonya (Ungaria) s-a bucurat de mare succes în rândul agricultorilor din cele două oraşe şi s-a lăsat cu rezultate vizibile, motiv pentru care acum a fost demarat un nou parteneriat, tot din fonduri europene.
Proiectului intitulat „Agricultura fără frontiere ” a pornit zilele acestea în cadrul programului PHARE CBC 2006 România-Ungaria şi este finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României. În valoare de 123770 Euro, se desfăşoară pe o durată de 14 luni, iar scopul proiectului este sprijinirea agricultorilor din zona transfrontalieră prin facilitarea obţinerii de informaţii şi stabilirea de parteneriate reciproc avantajoase care pot contribui la consolidarea afacerilor lor.
Grupul ţintă este reprezentat de membrii echipei de proiect din cadrul primăriei Pecica şi din Battonya (6 persoane din Pecica şi 2 persoane din Battonya); participanţii la seminarii, conferinţe, parteneriate, expozitii (250 de agricultori, din care minim 60 din Ungaria) şi vizitatorii târgurilor, în total circa 1000 de vizitatori.
Potrivit compartimentului Proiecte Comunitare al Primăriei Pecica, "obiectivul general este dezvoltarea relaţiilor de cooperare şi realizarea de parteneriate între agricultorii din zona de frontieră Pecica-Battonya".
Acesta se va realiza, la fel ca la precedenta colaborare, prin acţiuni comune (efectuare analize de sol; realizarea unui centru de documentare pentru agricultori la Pecica - în desfăşurare de la precedentul proiect; organizarea a trei seminarii, organizarea de parteneriate de afaceri, precum şi a două expoziţii de produse agricole şi produse destinate agricultorilor, una la Battonya şi una la Pecica.
Conferinţa de presă în care în cadrul căruia au fost prezentate detaliile noului proiect a avut loc astăzi începând cu ora 11.00 (ora 10.00 a Ungariei), la Consiliul Judeţean Arad.

joi, 29 ianuarie 2009

Igaş la Realitatea TV


Deputatul Colegiului Senatorial Sud (cel din care face parte şi Pecica) a fost invitat zilele acestea la emisiunea "Fabrica" a postului de ştiri Realitatea TV.
Pecicanul Traian Igaş, alături de moderatore, invitaţii celorlalte partide şi preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, a dezbătut problema bugetului naţional pe anul în curs.
Senatorul democrat-liberal a prezentat politica guvernamentală, blamând practicile cabinetului Tăriceanu, care, după spusele sale, ar fi cheltuit fără măsură.
Prima apariţie televizată a lui Igaş a avut loc la scurt timp după alegerea sa ca deputat, în 2004, la emisiunea de pamlet "Cronica Cârcotaşilor" de pe Prima TV, unde a ajuns datorită unui context, acesta nefiind un client frecvent al televiziunilor centrale.
Totuşi, senatorul pecican este unul dinte politicianii cei mai vizibili în presa locală arădeană.

marți, 27 ianuarie 2009

Politica sondajelor


Partidele politice pun mare accent în acest an pe pregătirea alegerilor, din toate punctele de vedere.
Pentru ca programul şi însuşi candidatul să fie "în ton" cu voinţa electoratului, formaţiunile au preluat de la organizaţiile judeţene moda sondajelor de opinie.
După PD-L, care a pus o firmă să intervieveze pecicanii weekendul celălalt, zilele trecute şi filiala locală a Partidului Social-Democrat a comandat un sondaj de opinie pentru a identifica priorităţile oraşului şi a măsura popularitatea candidatului pentru postul de primar, Răzvan Sabău.
Mai mult, unii pecicani au fost sunaţi pentru a li se cere părerea tot despre mersul lucrurilor în oraş.

luni, 26 ianuarie 2009

UPDATE: Omor pentru o mână de alimente!

Informaţii cutremurătoare dezvăluite de criminaliştii care cercetază cazul omorului de ieri.
Din informaţiile Aradon.ro, procurorul criminalist Cristian Lazăr, împreună cu echipa de anchetatori i-au prins pe autorii crimei de la Pecica.
Este vorba despre un bărbat şi o femeie, care trăiau în concubinaj, şi sperau să găsească bani în casa femeii, pe care o cunoşteau bine de altfel.
Pecicanul de 34 de ani şi concubina acestuia de 26 de ani, originară din Târgu Mureş, au recunoscut crima şi le-au povestit în mod detaliat anchetatorilor modul de operare. După ce au scotocit prin toată casa şi au găsit doar 36 de lei, au hotărât să fure tot ce le cade în mână.
Astfel, bărbatul şi femeia au mai luat din casa victimei zarzavaturi, patru kilograme de zahăr, o sticlă de ulei, carne de pui şi o pâine. Totul s-a petrecut în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Spre ghinionul celor doi, bătrâna de 80 de ani a auzit zgomote şi s-a trezit. În acel moment făptaşii au legat-o pe femeie şi apoi au sufocat-o cu o pernă.
Cei doi şi-au recunoscut fapta în faţa poliţiştilor şi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând să fie cercetaţi pentru omor deosebit de grav şi tâlhărie.
Mâine cei doi vor fi prezentaţi Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventivă.

Şocant: Bătrână jefuită şi omorâtă la Pecica

O femeie de 85 de ani din Pecica a fost găsită moartă, legată cu un fular la gură, în casa în care locuia singură, în cartierul Cocota - relatează presa arădeană conform unor surse judiciare.
Tragedia a fost descoperită ieri seara, în jurul orei 20, de fiul victimei, venit să îi aducă de mâncare. Acesta o văzuse ultima dată pe mama sa - Persida V. cu domiciliul pe strada 314 - sâmbătă după-masă.
Potrivit http://www.news-ar.eu/ , criminaliştii cred că este vorba de un jaf, victima fiind sufocată cu fularul şi o pernă.
Observator.info relatează că fereastra încăperii era acoperită cu o pătură, casa nu era răvăşită, dar există semne că s-ar fi încercat incendierea ei pentru ca să se creadă că a fost vorba despre un accident.
Potrivit aceleiaşi surse, procurorul şi criminaliştii ar fi prins doi suspecţi câteva ore mai târziu. Este vorba de două cunoştinţe ale femeii.
Se pare că aceştia cunoşteau bine victima şi casa, motiv pentru care au intrat prin geamul din spate, cioburile fiind ascunse.

duminică, 25 ianuarie 2009

Bătaie la Sala de Sport


Sala de Sport a oraşului a devenit locul preferat de relaxare nu numai al iubitorilor de sport din Pecica, dar şi al celor din localităţile apropiate, aceasta fiind ocupată în aproape fiecare după-masă şi seară din săptămână.
Acest aflux de persoane mai cauzează şi probleme, aşa cum s-a întâmplat zilele trecute, când a fost nevoie de intervenţia poliţiei pentru a calma spritiele.
Totul a pornit de la antrenamentul la fotbal al unui grup de bărbaţi din Semlac, doi dintre ei având ceva de împărţit chiar în acest timp. Un membru de 28 de al grupului a fost atacat de un consătean de al său de 33 de ani, cei prezenţi acordând imediat primul ajutor celui agresat.
Imediat a fost anunţată poliţia şi chemată o ambulanţă, bărbatul de 28 de ani fiind transportat la Spitalul Judeţean unde a fost internat pentru nouă zile în urma rănilor suferite.
Agresorul va fi cercetat penal pentru vătămare corporală.

joi, 22 ianuarie 2009

Candidat comun PD-L - UDMR pentru fotoliul de primar?


După cum anunţa Pecica News cu câteva zile în urmă, filiala locală a PD-L a comandat un sondaj de opinie reprezentativ la nivelul oraşului şi al satelor aparţinătoare pentru a afla care pretendent din partid pentru scaunul de primar se bucură de cea mai mare popularitate.
Rezultatele nu au adus suprize, dintre cei patru pedelişti actualul primar interimat Petru Antal este cel mai cunoscut şi apreciat de pecicani, cu un procent de 69%. Astfel el va reprezenta partidul la alegerile organizate cel mai probabil la 29 martie (răspunsul oficial la propunerea autorităţilor pecicane încă nu a sosit de la centru).
În ceea ce priveşte celelalte partide, se preconizează surprize din partea UDMR.
Contactat de cotidianul regional maghiar Nyugati Jelen preşedintele organizaţiei, Csepella Ioan a declarat că la şedinţa de ieri a conducerii nu s-a luat o hotărâre, urmând ca în cursul săptămânii următoare să aibă loc o întâlnire cu cei de la PD-L. Aceştia din urmă i-au propus uniunii să îl sprijine pe Antal în primul tur al alegerilor şi nu îşi desemneze candidat propriu, detaliile posibilului pact urmând a fi discutate. Iniţial udemeriştii mizau pe Csepella sau pe actualul consilier judeţean, fost candidat pentru Senat, destul de popularul Bölöni György.
O astfel de alianţă ar creşte substanţial şansele lui Petru Antal, dar nu este exclus ca UDMR să ceară în schimb fotoliul de viceprimar, aflat la mâna PD-L din cauza majorităţii de care dispune în Consiliul Local (10 din 17). Rămâne de văzut dacă se ajunge la un consens, ţinând cont de faptul că mai mulţi democrat-liberali şi-au exprimat dorinţa de a ocupa a doua funcţie în administraţia locală.

Pod peste Mureş?


La ultima şedinţă a Consiliului Judeţean aleşii au votat o hotărâre conform căreia două drumuri comunale trec la rangul de importanţă judeţeană: este vorba despre drumul forestier Pecica-Sâmpetru German şi cel dintre Zăbrani şi Chesinţ.
Deşi aparent schimbarea este fără sens, autorităţile au făcut astfel primul pas spre construirea unui pod peste Mureş în zona unde circulă compa care face legătura între oraş şi partea din Banat a râului.
Conform planurilor, de la pod s-ar construi apoi un drum modern până la ieşirea din oraş spre Nădlac, pentru a facilita accesul celor din partea cealaltă a râului spre punctul de trecere a frontierei Nădlac. Drumul ar urma să treacă lângă pălincărie, la marginea prundurilor şi ar scurta drumul cu peste 50 de kilometri.
Conducerea CJ Arad ştie că este un plan foarte costisitor, dar speră în finanţări europene pentru realizarea sa.
Totuşi, necesitatea unui asemenea pod şi mai ales a unui drum nou este îndoielnică, între Pecica şi Sâmpetru German în prezent trecând doar câteva autovehicule pe zi. Pe lângă aceasta, drumul se află pe teritoriul Parcului Natural "Lunca Mureşului", recent zona trecând în categoria Natura 2000, astfel că este puţin probabil că lucrarea ar primi avizele de mediu necesare.
Legat de subiect, Pecica News a relatat cu ceva timp în urmă şi despre planul autorităţilor judeţene de a reface drumul, de acum judeţean, Pecica-Sâmpetru German.

miercuri, 21 ianuarie 2009

Concedieri şi la Takata


După Elcoteq şi Leoni, alte fabrici arădene sunt nevoite să îşi reducă numărul angajaţilor pentru a face faţă conjuncturii economice nefavorabile.
Conform unui comunicat al companiei, Takata-Petri suferă şi ea de pe urma crizei din industria auto, aici fiind angajaţi câteva zeci de pecicani.
"În ultimele 3 luni conducerea companiei a dezvoltat o strategie de răspuns la scăderea progresivă a comenzilor de producţie, în cadrul căreia a redus toate cheltuielile suplimentare, a blocat angajările şi a reorganizat procesul de producţie prin reducerea timpului de muncă" - se arată în document.
Totuşi, acestea nu au fost de ajuns, iar acum compania se vede nevoită să reducă aproximativ 223 locuri de muncă în Fabrica de Centuri, ceea ce început "imediat".
Deşi comenzile au scăzut şi pentru Fabrica de Volane, aici, deocamdată, nu va fi dat afară nimeni, "întrucât sunt aşteptate proiecte noi să intre în fabricaţie până la sfârşitul acestui an".
Conform zvonurilor, şi firma BOS a recurs la disponibilizări, e adevărat, la nivel mai redus, începând cu personalul auxiliar.

Cabinete parlamentare şi la Pecica


Noii aleşi ai judeţului au început, încetul cu încetul, să îşi intre în atribuţii. După acomodarea la Bucureşti, a venit vremea să se gândească şi la teritoriu, mai exact la cum vor menţine legătura continuă cu cei care i-au ales.
Fiind primii aleşi după sistemul uninominal, noii deputaţi şi senatori au câte o zonă (colegiu) pe care trebuie să o aibă permanent în vedere, dar nu pot uita nici de restul judeţului. Spre norocul lor, legea le permite să aibă mai multe cabinete parlamentare, unde oamenii pot veni cu solicitări, probleme sau sugestii.
Fostul primar, actualul deputat Iustin Cionca va avea două cabinete: unul la Arad, la sediul PD-L situat chiar lângă primărie, şi unul la Pecica. Conform planurilor, unii aleşi pedelişti vor avea birouri comune, fiind şi cazul celui de la Pecica. Acesta se va afla tot foarte aproape de primărie (pe strada 2, la numărul 146) şi va avea personal angajat care să îi asculte pe cetăţeni în absenţa parlamentarilor. Pe lângă Cionca aici vor avea biroul şi senatoru colegiului, Constantin Igaş, precum şi deputatul colegiului Lipova, Marius Göndör.
Celălalt deputat al colegiului Pecica, Faragó Péter de la UDRM (născut la Turnu) va avea şi el două birouri, unul la Arad, celălalt în oraşul nostru. Ambele vor fi situate în sediul organizaţiei locale a UDMR (în Arad pe strada Episcopiei, iar la Pecica în sediul fostei Înfrăţirea) şi vor lucra după program zilnic.

marți, 20 ianuarie 2009

A fugit la... o prietenă

Dispariţie cu final fericit la sfârşitul săptămânii trecute în Pecica.
Postul de Poliţia al oraşului Pecica a fost sesizat de către P. Dumitru de 45 ani despre faptul că fiica sa, P. Roxana Bianca, de 13 ani, elevă, a plecat de la domiciliu şi nu a mai revenit.
Din cercetările poliţiştilor a ieşit la iveală faptul că fata a avut înainte o ceartă cu mama sa, iar în jurul orelor 17.00, i-a spus că va pleca de la domiciliu.
Au urmat circa şase ore de emoţii şi griji pentru părinţi, după care oamenii legii i-au informat că fata lor minoră a fost găsită la domiciliul unei colege de şcoală, după care a fost predată familiei.

luni, 19 ianuarie 2009

Zeci de pecicani rămaşi pe drumuri


Vremuri grele pentru pecicanii care lucrează în Zona Industrială Arad.
După ani la rând, timp în care fabricile de la intrarea în Arad asigurau venituri decente, pentru oricine vroia un loc de muncă, din cauza situaţiei economice grele s-a trecut la reduceri masive de personal.
Cel mai mare angajator, societatea Leoni Wiring Systems concediază câteva sute de angajaţi, printre care şi circa o sută de pecicani, asta după ce a mai redus treptat din rândul angajaţilor.
În cursul dimineţii de astăzi câteva zeci de pecicani au fost trimişi acasă, iar după-masa încă o tură. Majoritatea vor intra în şomaj, iar cei care nu au încă numărul necesar de luni lucrate la firmă vor mai primi salariul şi bonurile de masă timp de două luni.
Societatea fabrică subansamble pentru producători de automobile, iar criza din acest sector a fost cea care a provocat valul de disponibilizări.
Partea cea mai rea este că printre disponibilizaţi se află persoane de vârstă medie, care lucrează de mai mulţi ani în cadrul fabricii din Arad, iar acum au puţine şanse să se angajeze undeva.
Cu câteva zile în urmă compania suedeză de componente pentru industria telecomunicaţiilor Elcoteq a anunţat că îşi închide trei fabrici la nivel mondial, printre care şi cea din Arad.
Măsura nu este una temporară, pentru contracararea efectelor crizei financiare globale Elcoteq anunţând că va trece chiar şi la vânzarea unor utilaje de producţie. La nivel mondial, compania finlandeză este nevoită să renunţe la aproximativ 5000 de angajaţi, din mai multe ţări şi va dezvolta bazele sale din China.
Şi de aici câteva zeci de pecicani au ajuns în stradă.
Potrivit zvonurilor, la începutul lunii februarie şi firma Yazaki va face disponibilizări, aici însă lucrează doar câţiva pecicani.
Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Arad a anunţat că până la data de 13 ianuarie au fost notificate 1.357 de disponibilizări.
Acestea se referă la perioada ianuarie - februarie 2009, iar cei mai mulţi şomeri vor fi din industria auto - 672. În total 204 de persoane din industria alimentară
sunt propuse spre a fi disponibilizate, în timp ce 125 de angajaţi din domeniul IT.
Restul disponibilizărilor sunt la construcţii sau la fabricarea maşinilor.

vineri, 16 ianuarie 2009

Sondaj pentru candidat


Momente importante în aceste zile pentru filiala locală a PD-L: începând de astăzi şi tot weekendul o firmă specializată va realiza un sondajul de opinie în urma căruia va fi decis candidatul partidului la alegerile locale anticipate.
Cu toate că partidul care domină oraşul - cu 10 consilieri din cei 17 - va ieşi aproape sigur cu actualul primar interimar şi viceprimar în ultimii cinci ani, Petru Antal, pentru a da şansa tuturor, candidatura va fi decisă chiar de votanţi.
PD-L recurge din nou la sondaj de opinie pe un eşantion reprezentativ, ales la întâmplare (la fel ca în primăvara anului trecut)pentru că patru membri şi-au manifestat dorinţa de a fi candidat de primar.
Pe lângă Antal, vor să îşi încerce norocul consilierul local Doru Mihale, consilierul judeţean Doru Velici, dar şi fostul preşedinte al filialei locale a PRM, înscris între timp în PD-L, Dorin Nistor.
Rezultatele finale vor fi cunoscute cel târziu până la sfârşitul lunii, adică din timp pentru a pregăti campania candidatului.

joi, 15 ianuarie 2009

Autori decoraţi

Toţi autorii Monografiei oraşului Pecica au fost decoraţi cu Titlu de Excelenţă cu ocazia ultimei şedinţe a Consiliului Local.
Şedinţa organizată la sala festivă a Şcolii Generale nr. 2 a avut pe ordinea de zi decorarea celor 14 persoane care şi-au aduc contribuţia la apariţia volumului complex.
Dintre autori fostul viceprimar Nagy István, prof. Szabó András, prof. Marta Balaş, Kurunczi István, Andrei Ando, directorul Alin Sfăt, pastorul Emeric Hubert, preotul Mihai Ineoan, prof. Cosmin Seman, prof. Florin Rogojan, Ovidiu Cardoş, prof. Doina Nicolăiţă, prof. Constantin Chevereşan şi Francisc Câmpan au primit placheta pe loc, în timp ce prof. Ban Adalbert, preotul Miron Jarca, Ioan Lazăr, preotul Milin Milovan şi profesorii Moldován Ioan, Doru Ioan Petescu, Romul şi Didina Popeţiu şi Tóth József au fost decoraţi cu o ocazie anterioară.
Monografia apărută anul trecut are aproape 600 de pagini şi este cea mai complexă lucrare de acest gen apărută în Pecica.

miercuri, 14 ianuarie 2009

Candidaţi-surpriză: Câmpan şi Bölöni



Informaţii interesante publicate azi pe siteul ediţiei de Banat şi Transilvania a cotidianului naţional Gardianul referitoare la candidaţii pentru fotoliul de primar al oraşului nostru.
Dacă PD-L va ieşi aproape sigur în luptă cu actualul primar interimar, Petru Antal (cu toate că va fi lansat un sondaj de opinie) au apărut zvonuri şi dinspre partidele de opoziţie.
Potrivit ziarului, UDMR oscileaza între preşedinte organizaţiei şi candidatul din vară (situat pe locul 3, cu 16,4 procente) Ioan Csepella şi consilierul judeţean Bölöni György, fost candidat pentru Senat clasat pe locul doi la nivel de Pecica.
Oricum, conform directivelor venite de la organizaţia judeţeană a uniunii, este exclusă alianţa cu vreo altă formaţiune.
PNL, aflat în declin la nivel local şi rămas fără reprezentare în Consiliul Local, se pare că va miza pe Francisc Câmpan, presedinte interimar al organizatiei din Pecica.

Au dat raportul

Odată cu începerea unui nou an şi instituţiile din subordinea Primăriei Pecica au tras linie şi au cântărit realizările din 2008, precum şi ceea ce a rămas de rezolvat.
Poliţia Comunitară, organ abilitat să rezolve conflictele cetăţeneşti din Pecica şi satele aparţinătoare, a tras concluziile, pe care le-a prezentat celor interesaţi.
Raportul pe activitatea din anul care a trecut a fost făcut public în sala festivă a Şcolii Generale nr. 2 astăzi de la ora 12 în prezenţa reprezentanţilor administraţiei locale.
Instituţia condusă de comandantul Ianko Andrei a încheiat un an destul de bun, poliţiştii comunitari bucurându-se de o încredere tot mai mare din partea pecicanilor şi fiind prezenţi la toate evenimentele şi acţiunile din oraş.
Unul dintre cele mai ample acţiuni este paza de câmp organizată cu succes de câţiva ani împreună cu proprietarii de terenuri şi Poliţia Română, cu aceasta din urmă Poliţia Comunitară având o relaţie foarte bună la nivel local.

luni, 12 ianuarie 2009

Se redeschide chioşcul de ziare


Căsuţa cu ziare din centrul oraşului a fost închisă cu câteva luni în urmă după ce firma de distribuţie Rodipet a rămas fără vânzătoare şi nu a mai continuat activitatea.
De atunci pecicanii, locuitorii celui de al doilea oraş din judeţ, sunt în imposibilitatea de a găsi un număr mare de ziare şi reviste. Singura alternativă este un magazin, unde se găsesc doar câteva titluri, în exemplare puţine.
Vestea bună este că autorităţile locale au scos la licitaţie chioşcul şi s-a găsit o firmă interesată.
Deşi contractul este semnat, din cauza temperaturilor foarte scăzute din ultimele săptămâni, încă nu au putut demara lucrările de renovare a căsuţei.
Este cert, însă, faptul că din primăvară pecicanii vor avea, din nou, de unde să îşi cumpere ziarele şi revistele favorite.

sâmbătă, 10 ianuarie 2009

Alegeri la sfârşitul lunii martie


Precum Pecica News a anticipat imediat după aflarea veştii că primarul Iustin Cionca a devenit deputat, autorităţile locale vor să organizeze alegeri anticipate pentru fotoliul rămas vacant la sfârşitul lunii martie.
Primăria Pecica a trimis zilele trecute o solicitare Prefecturii din Arad pentru programarea alegerilor în data de 29 martie.
Purtătorul de cuvânt al reprezentanţei Guvernului în teritoriu, Daniel Dascălu a declarat presei arădene că decizia aparţine autorităţilor de la Centru şi se aşteptă răspunsul acestora.
Din câte se pare, Guvernul va stabili o zi pentru toate localităţile aflate în situaţia oraşului nostru, în mai multe judeţe ale ţării existând localităţi rămase fără primar.
Dacă alegerile vor avea loc la 29 martie, campania electorală va începe în ultima zi din februarie.
Din informaţiile noastre partidul primarului Cionca va stabili candidatul în funcţie de rezultatele unui sondaj de opinie realizat de o firmă profesionistă, la fel ca la alegerile precedente. Pe lângă actualul primar interimar, Petru Antal, se pare că încă cel puţin doi membri ai PD-L şi-au exprimat dorinţa de a candida pentru funcţia de primar al oraşului.
Conform zvonurilor, PSD va merge cu candidatul din vară, Răzvan Sabău, care, în ciuda vârstei, a avut rezultate foarte bune.
La UDMR deocamdată e linişte totală, dar mobilizarea unui număr cât mai mare de votanţi ar da şanse mari candidatului maghiar în contextul fărâmiţării restului electoratului.

joi, 8 ianuarie 2009

Incendiu de la un coş defect

Din cauza unui coş de fum defect, acoperişurile a două garaje şi o anexă a unei case din Pecica, au luat foc, luni - a anunţat IPJ Arad, citat de aradon.ro
Poliţia din Pecica a fost sesizată că la un imobil din localitate a izbucnit un incendiu. La faţa locului a sosit imediat formaţiunea locală de pompieri civili, care a fost nevoită să ceară întăriri de la formaţiunea Petrol Pecica, focul fiind stins până la urmă.
Cercetările efectuate la faţa locului au scos la iveală faptul că totul a pornit
de la un coş de fum defect şi suprasolicitat ca urmare a temperaturilor foarte scăzute din ultimele săptămâni.
Nimeni nu a fost rănit în urma izbucnirii flăcărilor.

luni, 5 ianuarie 2009

Modernizare peste Mureş


Infrastructura, în special drumurile de interes judeţean, va fi şi în acest an una din priorităţile autorităţilor locale.
Pe lângă modernizarea a cât mai multor şosele de legătură cu Ungaria, Consiliul Judeţean vrea să refacă şi o serie de drumuri care nu au fost modernizate de mult timp, sau deloc. Printre acestea se doreşte demararea reabilitării drumului Secusigiu - Sâmpetru până la Pecica, ceea ce ar facilita accesul spre localităţile situate de cealaltă parte a Mureşului.
- Pentru acest lucru trebuie să preluăm drumul de la Administraţia Naţională a Drumurilor. Aşteptăm o hotărâre de Guvern în acest sens - a declarat Nicoale Ioţcu, preşedintele CJA pentru Adevărul de Seară.
Acesta a mai susţinut că reabilitarea infrastructurii este iminentă pentru ca agroturismul şi turismul să se dezvolte în judeţul Arad.

sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Mulţumesc

Au trecut 13 luni de când o idee născută din plictiseala de seară a devenit un proiect rar întâlnit la noi în judeţ şi cum numărul 13 (contrar superstiţiilor) mi-a purtat mereu noroc, abia acum am ajuns să fac socoteala.
Lucram în administraţie, dar îmi era dor de scris. Era pe la sfârşitul lui noiembrie şi s-a nimerit ca în Pecica să fi avut loc mai multe evenimente la care am fost prezent. Aşa s-a născut ideea unui blog cu ştiri locale, pentru cititori locali şi cei plecaţi, dar rămaşi legaţi, într-un fel sau altul, de Pecica.
După entuziasmul primelor luni am rămas uimit de numărul mare de ţări din care proveneau cititorii. Până astăzi pagina a fost accesată din câteva zeci de ţări, de la vecina Ungaria şi până la Finlanda, Thailanda sau Argentina.
Au fost şi perioade de declin, când, din cauza altor ocupaţii sau a lipsei de inspiraţie ori de evenimente, postările au lipsit zile (chiar săptămâni) la rând.
Mijlocul acestui an a adus o mică schimbare de imagine, iar sfâşitul anului o revigorare a numărului postărilor (mai puţin în ultimele zile din 2008, când, din cauza problemelor cu internetul abia am reuşit să postez până şi programul de Revelion).
La început se spunea că este blogul administraţiei locale, cu laude pentru edilii oraşului, dar, sper, că Pecica News a reuşit între timp să îşi demonstreze independenţa prin criticile aduse conducerii oraşului, atunci când am considerat că ele sunt întemeiate.
Desigur, o singură persoană nu poate acoperi un oraş ca Pecica, motiv pentru care îmi mai scapă câte un eveniment. Ceea ce aflu, postez, dar aştept cu nerăbdare informaţii, chiar fotografii şi de la alţi pecicani la adresa de e-mail afişată în stânga paginii, pentru a putea prezenta cât mai bine tot ce se întâmplă în Pecica.
În ultimele 13 luni blogul a fost vizualizat de aproape 7,800 de ori, recordul fiind atins luna trecută, cu aproape 900 de vizitatori (peste 80 în ziua alegerilor parlamentare).
Pentru acest lucru nu pot să vă spun decât: Mulţumesc!
Sper că cei care citesc Pecica News o vor face şi de acum încolo, iar cei care nu, o vor face.

Pavel Sinka
editor şi administrator Pecica News

Reuters US: Latest News