Site Meter

marți, 31 iulie 2012

Circulaţie perturbată pe DN7 din cauza unui accident mortal de circulaţie


Circulaţia s-a desfăşurat greu încă de dimineaţă pe Drumul Naţional 7, pe întreg tronsonul Nădlac - Pecica - Arad din cauza unui accident de circulaţie, la care se adaugă numărul mare de maşini cu români care se întorc din străinătate şi lucrările la trecerea la nivel cu calea ferată, la ieşirea din Pecica.
O fată de 17 ani a murit, iar alti patru membri ai familiei sale au fost răniti, în această dimineată, după ce autoturismul în care se aflau a fost izbit frontal de un TIR, pe DN 7.
Accidentul a avut loc între Nădlac si Pecica, unde un autoturism Mercedes a fost izbit violent de un TIR care intrase pe contrasens.
În autoturism se afla o familie din orasul arădean Sebis, care revenea dintr-o vacantă petrecută în Spania. „Soferul TIR-ului nu a fost atent în conducere si a observat târziu un alt automarfar care stationa din motive tehnice, astfel că a intrat pe contrasens, unde a izbit autoturismul”, spune Ovidiu Liber, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Politie Arad.
În urma impactului, o fată de 17 ani din maşină a murit pe loc, tatăl ei, aflat la volan, fiind în stare critică, în timp ce alti trei membri ai familiei au fost răniti.
Toti rănitii au fost preluati de ambulante si dusi la Spitalul Judetean Arad. Soferul automarfarului care a intrat pe contrasens are 44 de ani si este din Craiova.
El este cercetat penal pentru ucidere din culpă si vătămare corporală gravă din culpă.
Traficul a fost deviat temporar pe o rută ocolitoare, prin Şeitin şi Semlac, ceea ce a îngreunat circulaţia.
Timpul de parcurgere al distanţei dintre Pecica şi Arad a ajuns şi la două ore. 

Turneu de box cu campionii României


CS Box Club Pecica respectă tradiţia creată în ultimii ani şi pregăteşte un turneu internaţional de box cu ocazia Praznicului de Pită Nouă, ediţia 2012, ce va avea loc la mijlocul lunii august.
Evenimentul se va organiza pe platoul pieţei şi va aduna la Pecica o parte din campionii României la seniori 2011, printre care foşti şi actuali sportivi ai Box Club Pecica: multiplul medaliat, participant la Campionatele Europene şi Mondiale, Caşlarov Ştefan (foto) şi Cristofor Alexandru.
Potrivit preşedintelui Box Club Pecica, Adolf Ivanovici, printre numele sonore participante la turneu se anunţă Titi Prosop, Constantin Vrânceanu şi alţii.

luni, 30 iulie 2012

45 de tone de bitum, confiscate lângă Pecica


Comisarii Gărzii Financiare Arad au confiscat peste 45 de tone de bitum fierbinte după ce au descoperit că firma beneficiară, care are sediul într-un cabinet de avocatură, avea datorii la bugetul de stat de peste 2,6 milioane de euro.

Bitumul fierbinte, a cărui valoare a fost estimată la 145.000 lei, a fost descoperit în zona orasului  Pecica. 

În actiunile de monitorizare permanentă a traficului rutier de mărfuri din punctele de trecere a frontierei, comisarii Gărzii Financiare Arad au identificat două transporturi de bitum, în cantitate totală de 45.420 kilograme, din ale căror documente de însotire a reiesit că beneficiarul achizitiilor nu are depozite sau puncte de lucru declarate, iar sediul social al său este un cabinet de avocatură. În plus, societatea beneficiară datora 12.038.223 lei bugetului de stat, reprezentând impozitele si taxele aferente activitătii comerciale desfăsurate, motiv pentru care a fost emisă decizie de măsuri asiguratorii“,spune Sorin Cirți, seful Gărzii Financiare Arad.

Bitumul fierbinte a fost valorificat conform prevederilor legale., iar banii intră în vistieria statului.
NEWSAR

Puţin peste un sfert dintre pecicanii cu drept de vot s-au prezentat la referendum


Chiar dacă vremea a fost favorabilă şi secţiile de votare au fost deschise între orele 7 - 23, majoritatea pecicanilor şi a locuitorilor din satele aparţinătoare a ales să nu participe la referendumul organizat în cursul duminicii pentru demiterea Preşedintelui României, Traian Băseascu.
La ora 10, prezenţa la vot s-a situat puţin peste cinci procente, la ora 14 a ajuns la 11,20%, iar până seara, al ora 19, a depăşit 20%.
Până la ora 22, la cele nouă secţii de votare din Pecica, Turnu şi Sederhat şi-au exprimat opţiunea de vot 25,28%, în ultima oră rata de participare fiind de doar 0,38 % (44 de votanţi).
În total 2973 de cetăţeni au participat la referendum, cei mai mulţi au votat la secţia de la Şcoala Primară nr. 3 (de lângă DN7) - 478 de persoane, Grupul Şcolar"Gheorghe Lazăr" - 477, Şcoala Primară Cocota - 416 şi Casa de Cultură - 367.
Cei mai puţini votanţi s-au prezentat în Pecica la secţia amenajată în fosta Şcoală Zagoni (zona 400) - 275.
La Turnu au votat 288 de persoane - printre care şi câteva zeci de români stabiliţi la Bătania, iar la Sederhat au mers la urne doar 74 de cetăţeni.
În ceea ce priveşte intenţia de vot: 80,15% dintre cei care s-au prezentat la referendum au votat în favoarea demiterii lui Traian Băsescu, 17,73% împotrivă, iar 2,12% dintre voturi au fost declarate nule.
Prezenţa la vot la nivelul judeţului Arad a fost de 35,17%, iar la nivel naţional încă se lucrează la centralizarea datelor. 


duminică, 29 iulie 2012

Astăzi are loc referendumul pentru demiterea Preşedintelui


Astăzi dimineaţă la ora 7 s-au deschis secţiile de vot şi alegătorii sunt aşteptaţi până la orele 23 pentru a răspunde la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?". Alegătorii pot opta pentru răspunsul "DA" sau "NU" din buletinul de vot, aplicând ştampila o singură dată în interiorul unuia dintre cele două patrulatere aferente celor două opţiuni.
La referendum cetăţenii români pot vota la orice secţie din ţară sau din străinătate, în baza documentelor de identitate. Singura restricţie constă în faptul că cei care se află în localitatea de domiciliu trebuie să voteze la secţia de votare la care sunt arondaţi.
La nivelul ţării există 18.242 de secţii de votare, iar totalul de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în listele electorale este de 18.308.612.
La Pecica există şapte secţii de votare: la Primărie, la Casa de Cultură, Grupul Şcolar „Gheorghe Lazăr”, Şcoala Primară Cocota, Şcoala Primară nr. 3, IAS şi fosta Şcoală Zagoni, la Turnu şi la Sederhat câte una: la birourile Primăriei, respectiv la grădiniţă.
Arondarea a rămas neschimbată, astfel că locuitorii pot vota la aceeaşi secţie ca la alegerile locale din 10 iunie.
Pentru ca referendumul să fie declarat valid, trebuie să se prezinte la urne cel puţin 50% plus unu din numărul alegătorilor, adică 9.154.307 de alegători din totalul de 18.308.612 de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în listele electorale.
În cazul în care la urne se prezintă mai puţin de jumătate din alegători, scrutinul este declarat invalid de către Curtea Constituţională, iar, potrivit Hotărârii Parlamentului din 6 iulie privind convocarea referendumului, Legislativul "va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat.

sâmbătă, 28 iulie 2012

Cozi pe DN7 pe toată lungimea oraşului

Circulaţia se desfăşoară, începând de sâmbătă dimineaţă, bară la bară pe Drumul Naţional 7 pe raza oraşului Pecica, pe sensul de mers spre Arad.
Cele mai multe sunt maşinile celor care se întorc din străinătate pentru a petrece concediul de vară în ţară şi vehiculele de mare tonaj, toate sunt nevoite să se deplaseze cu o viteză mică, îngreunând accesul spre şosea al pecicanilor.
La închiderea barierelor la trecerea la nivel cu calea ferată se formează coloane pe toată lungimea oraşului, până la ieşirea din Pecica spre Nădlac.
Circulaţia dinspre Vama Turnu, în schimb, se desfăşoară normal, având în vedere că mulţi aleg să treacă graniţa la Nădlac, în ciuda aglomeraţiei de la punctul de trecere de acolo.


Podul peste Mureş prinde formă



După o pauză de o lună, deoarece în cursul lunii iunie lucrările au fost oprite de Garda de Mediu, muncitorii au revenit pe şantierul podului peste Mureş.
Debitul râului continuă să rămână la nivel foarte scăzut, iar condiţiile meteo de vară sunt favorabile, astfel că pe partea de Pecica toate picioarele podului au putut fi finalizate.
Au mai rămas de terminat doi piloni de susţinere, pe malul de pe partea dinspre Banat.
Firma constructoare a adus o macara uriaşă, care a pus, unul câte unul, elementele de beton care unesc picioarele. Astfel, cei care trec pe malul Mureşului pot vedea acum, în mare, dimensiunile impresionante ale construcţiei.
„Podul reprezintă o investiţie extrem de importantă pentru noi şi suntem mulţumiţi cu atât mai mult cu cât finanţarea este susţinută de Consiliul Judeţean. Sperăm ca înlesnirea circulaţiei să ducă  la dezvoltarea oraşului şi din punct de vedere economic” a declarat primarul Petru Antal.
De noul pod vor beneficia aproape 50 000 de locuitori din zonă, va avea o lungime de 444 m, compoziţia oţel-beton, cu două benzi de circulaţie cu lăţimea de câte 3 metri, pistă pentru ciclişti cu lăţimea de 1,25 metri pe fiecare parte şi trotuare pentru pietoni delimitate de pista pentru biciclişti, cu lăţimea 0,75 metri pe fiecare parte.



vineri, 27 iulie 2012

EXCLUSIV: O sportivă de origine pecicană participă la Jocurile Olimpice de la Londra


Jocurile Olimpice care încep astăzi reprezintă un eveniment sportiv de excepţie, o sărbătoare pentru toţi iubitorii sporturilor.
Printre cei care vor urmări întrecerile măcar la o anumită ramură sportivă, sau cel puţin festivităţile de deschidere ori de încheiere se vor număra, cu siguranţă şi mulţi pecicani.
Aceştia, pe lângă reprezentanţii României, vor putea ţine pumnii şi pentru o tânără sportivă din Orientul Mijlociu al cărei parcurs este strâns legat de oraşul nostru.

 Talita Baqlah

Destin împlinit într-o altă lume
Talita Baqlah, o adolescentă de 60 de kilograme şi înaltă de 170 de centimetri, este una dintre cele patru componente feminine din echipa de nouă atleţi care reprezintă Regatul Haşemit al Iordaniei, numele oficial al ţării arabe cu 6,4 milioane de locuitori, situată la aproape 2000 de kilometri de Pecica.
Ea este născută la 27 octombrie 1995 de la o mamă pecicană şi un tată iordanian sosit la studii la Timişioara. 
Mama, Judit Sisa a practicat şi ea sportul în tinereţe, a studiat la Universitatea Politehnică din Timişoara, unde l-a cunoscut pe cel care avea să îi devină soţ. Diferenţele culturale nu au fost o problemă şi în scurt timp s-a născut primul lor copil: Talita, iar doi ani mai târziu Khader.
Exact când fetiţa lor împlinea doi ani, s-au mutat la Amman, capitala Iordaniei, un oraş modern cu peste două milioane de locuitori.
Pecicanca, „mama mândră a doi copii care mi-au adus fericire” după cum a declarat pentru Pecica News, povesteşte că Talita a început să umble la înot la vârsta de 8 ani la clubul Al Hussein Youth City,  club care poartă numele familiei regale şi oferă cele mai bune condiţii.
Talentul şi devotamentul ei şi-au dat roadele, astfel că la doar vârsta de 11 ani a fost selecţionată în echipa naţională de juniori a Jordaniei.

 Clubul la care este legitimată Talita

Medalie după medalie
Tânăra sportivă a reprezentat Iordania la multe concursuri internaţionale, cum ar fi Campionatele Ţărilor Arabe organizate în 2007 în Maroc, în 2008 în Egipt, sau în 2009 chiar în Iordania, obţinând numeroase medalii de aur, argint şi bronz.
La cea de a XIV-a ediţie a FINA World Aquatics Championships, campionatele mondiale ale sporturilor de apă, Talita a parcurs proba de 50 de metri craul (freestyle) în 27.71 de secunde, recordul mondial stabilit de o sportivă din Germania în august 2009 (atunci în vârstă de 26 de ani) fiind de 23,73 de secunde.
La aceeaşi competiţie, la proba fluture tânăra speranţă a nataţiei iordaniene a terminat cursa de 50 de metri în 29.16 secunde, faţă de recordul mondial de 25.07 secunde.
 Cei doi fraţi campioni: Talita şi Khader

 Khader a cerut şi el un autograf de la sora sa înainte de plecarea ei la Londra

În 2010 a participat la campionatele de înot organizate de The Bolles School, o şcoală de înot cu tradiţie din Florida, SUA, unde a obţinut un aur şi un bronz. Tot în acel an a fost selecţionată în echipa Iordaniei la Campionatele Mondiale la bazin, 25 metri, organizate la Dubai.
Anul trecut Talita a reprezentat ţara sa adoptivă la Campionate Mondiale de înot din Shanghai, China.
În urma acestor rezultate excepţionale, tânăra cu origini pecicane a primit dreptul de a face parte din echipe Iordaniei la Jocurile Olimpice 2012, care încep astăzi la Londra.


 Delegaţia Iordaniei la Londra

Pentru doamna Sisa şi familia ei, atât cea din Iordania, cât şi rudele rămase la Pecica, parcursul fetiţei lor este un motiv de „bucurie, emoţie şi plăcere”, cât despre Talita, „eu sunt sigură că va pune totul de la ea” la Londra, spune ea.
Prima probă din cadrul Jocurilor Olimpice o va disputa vinerea viitoare, în 3 august, începând de la ora 10, la ultramodernul Aquatics Centre, în aceeaşi zi fiind programate şi semifinalele probei de femei 50 de metri freestyle. 

Locul de desfăşurare a probelor de înot de la Jocurile Olimpice


Un alt talent vine din urmă
Copilul mai mic, Khader, este o altă speranţă a nataţiei din ţara sa: a adunat o mulţime de medalii şi participă în mod regulat la concursurile internaţionale.
În vârstă de 13 ani, el s-a întors recent de la o competiţie pentru juniori care s-a ţinut în oraşul englez Durham în perioada 13-17 iunie 2012, chiar în zilele în care flacăra olimpică sosise acolo.
Khader a obţinut rezultate foarte bune: 2 medalii de bronz la 100 metri liber şi 200 metri individual mixt.

 Khader, la 13 ani, a adunat deja o mulţime de medalii 

Sursa foto: Arhiva personală a familiei, Pagina de Facebook a Comitetului Olimpic din Iordania, http://www.mahjoob.com/

Pavel SINKA

joi, 26 iulie 2012

Meci amical câştigat cu trei goluri de Progresul Pecica


Progresul Pecica a jucat miercuri după-masă al doilea meci de pregătire după cel de sâmbăta trecută cu Şoimii Tauţ.
De data aceasta a fost vorba despre un meci amical internaţional, împotriva celor de la Csanádpalotai FC din localitatea maghiară Csanádpalota.

Cele două echipe s-au întâlnit de la ora 18, pe o vreme răcoroasă, dar înnorată, ceea ce a afectat numărul spectatorilor, puţini ieşind la stadion de frica ploii, care a şi venit spre sfârşitul meciului.
Întâlnirea a fost una reuşită, cu destule ocazii de gol şi joc bun din partea ambelor echipe.

Primul gol a fost marcat de către Baicu de la Progresul, la pauză scorul fiind de 1 - 0.
După pauză, echipa de fotbal a oraşului nostru a rămas în formă şi a mai marcat de două ori, prin Nadiu şi Ponta A.
Sâmbătă, tot de la ora 18, Progresul va întoarce vizita celor din Csanádpalota pentru un alt meci amical.





Delegaţie torneană la Ziua Secerişului


Pentru a XV-a oară a avut loc în cartierul Ezüstszőlő din oraşul ungar Szarvas Ziua Secerişului şi Întâlnirea Naţionalităţilor din Bazinul Carpatic, eveniment la care au participat şi reprezentanţi din Turnu. 
Cei 11 torneni au prezentat tradiţiile maghiare din satul aparţinător şi au participat, alături de alte 15 echipe, la concursul de seceriş, primind laudele organizatorilor şi ale spectatorilor.
Echipa a fost compusă din 11 membri, nouă adulţi: Köles Sanyi, Suttyák Bandi, Kádár Dezső, Faragó Rózsi, Stan Etus, Katona Julis, Köles Rózsika, Oláh Ilonka, Tóth Piroska şi două tinere, membri ale formaţiei tornene Păstrătorii Tradiţiilor: Kádár Noémi şi Szabadai Tina.
Conducătorii echipei Asociaţiei Pro Pir Kult Turnu: Tóth Piroska şi Suttyák András spun că au o colaborare foarte bună cu ansamblul tornean de dansuri şi tradiţiile locale pot fi păstrate şi date mai departe doar prin efort comun.
Tornenii au primit nu mai puţin de trei diplome din partea organizatorilor maghiari.
Din judeţul Arad a mai participat ansamblul bulgăresc din Vinga.


miercuri, 25 iulie 2012

Preşedinţii secţiilor de vot au fost instruiţi


Marţi după-masă de la ora 13 preşedinţii secţiilor de votare din oraşele judeţului au fost convocaţi la instruire la Arad, la Palatul Cultural.
Printre cei care au participat la instruirea privind pentru Referendumul naţional privind demiterea preşedintelui României au fost şi cei 9 preşedinţi de la secţiile de votare din Pecica, Turnu şi Sederhat.
Preşedinţii secţiilor de votare au primit materiale printre care pontaj pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, ghidul preşedinţilor birourilor secţiilor de votare, pliante informative şi un afiş privind data Referendumului naţional.
„Organizarea Referendumului se desfăşoară în condiţii normale. La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului judeţului Arad au ridicat de la Bucureşti buletinele de vot, autocolantele şi ştampilele. Aceste materiale necesare votării vor fi distribuite în fiecare secţie de votare, la sfârşitul acestei săptămâni”, a declarat prefectul judeţului Arad, Cosmin Pribac. 
Instruirea a durat aproape trei ore.  
 Foto: tvrinfo.ro

Se dau banii pentru motorina utilizată în agricultură

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad anunţă că în data de 26 iulie se vor vira sumele corespunzătoare în conturile celor 351 de fermieri care au depus cereri trimestriale de plată pentru motorina cu acciză redusă utilizată în agricultură în trimestrul I din anul 2012.
Suma totală de plată este de 2.451.195 lei pentru cantitatea totală de  1.932.205 litri motorină utilizată, din care 2.230.200 lei pentru cantitatea de 1.758.001 litri folosită în sectorul vegetal şi 220.995 lei pentru cantitatea de 174.204 litri folosită în sectorul zootehnic.
Până la data de 31 iulie 2012 inclusiv, fermierii care deţin acord prealabil pentru anul 2012,  pot depune la Centrul Judeţean  APIA Arad  cereri de plată pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul II din anul 2012.
În data de 27 iulie 2012 APIA va vira în conturile fermierilor şi  tranşa I de plată din prima de asigurare pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2011 şi pentru semestrul II al anului 2011 pentru sectorul zootehnic.
Beneficiază de această formă de sprijin 78 de fermieri cu o valoare a sprijinului de 77.442 lei din sectorul vegetal şi 4 fermieri cu o valoare a sprijinului de 2.228 lei din sectorul zootehnic, care au depus cereri de solicitare a sprijinului financiar până la data de 31 mai 2012 şi care au încheiat contracte de asigurare cu societăţi specializate şi au achitat integral poliţa de asigurare.
NEWSAR

sâmbătă, 21 iulie 2012

Participanţii la MotoRock au defilat în Pecica şi Arad

Sâmbătă la ora 13 a plecat din Pădurice, locul de desfăşurare al MotoRock, coloana de motociclişti, deschisă şi urmată de câte o maşină a Poliţiei Române.
Zeci de motociclete de toate tipurile, de la cele clasice, la scutere, cu trei roţi sau ATV-uri, au străbătut strada 2, fiind urmărite şi fotografiate de cei aflaţi în trecere acolo.
Motocicliştii, în frunte cu organizatorul principal, Stanislav Ribovici, s-au îndreaptat spre Arad, pe DN7, unde au defilat pe Calea Aurel Vlaicu şi Bulevardul Revoluţiei, până la Teatrul Clasic "Ioan Slavici".
Odată întoarsă, coloana a străbătut şi alte câteva străzi mai importante din Pecica (1, 401, 3, 124), după care s-a restras în punctul de pornire, unde participanţilor la cea de a opta ediţie a MotoRock li s-au pregătit programe pentru tot restul zilei.
Intraţi pe pagina noastră de Facebook AICI pentru a urmări şi înregistrări video de la defilarea motocicliştilor.




Se lucrează la interiorul halei agroalimentare


Construcţia halei agroalimentare de lângă Sala mică de sport evoluează bine pe perioada verii.
Boxele care vor fi alocate comercianţilor au prins formă după montarea elementelor de termopan şi aerotermelor, iar acum se lucrează la grupurile sanitare.
Comercianţii vor avea la dispoziţie boxe atât la parter, cât şi la etaj, în funcţie de produsul pe care îl vând, dar vor fi amplasate şi mese în mijloc pentru micii comercianţi.
În ceea ce priveşte exteriorul construcţiei, aceasta este aproape gata. Muncitorii au lucrat la pavarea aleilor şi a parcărilor din jur şi la rampa de acces pentru persoanele cu handicap, urmând să fie montat şi gardul care va delimita hala de proprietăţile din jur.
„Sunt mulţumit de ritmul în care se derulează această investiţie importantă pentru oraş. Ştiu că pecicanii urmăresc cu atenţie hala agroalimentară şi vreau să îi asigur că facem tot posibilul pentru a o putea deschide cât mai repede” a spus primarul Petru Antal la faţa locului, în urma discuţiilor cu reprezentanţii firmelor care lucrează la hală.

vineri, 20 iulie 2012

Astăzi este ziua Sfântului Ilie


Credinciosii ortodocsi si catolici îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Ilie Tesviteanu.
Datorită vietii sale sfinte si petrecute în pustia Iordanului, precum si a râvnei sale pentru Dumnezeu, monahii recunosc în el un părinte al lor, comparabil cu Sfântul Ioan Botezătorul. Proorocul Ilie este considerat de crestini, ca unul dintre cei mai mari sfinti.
Sărbătoarea proorocului Ilie Tesviteanul este si ziua Aviatiei Române.
Arădenii sunt astăzi asteptati atât la lăcasele de cult din municipiu, cât si la mănăstirile din judet.
Imaginea profetului este legată de fenomenele meteorologice. Atunci când plouă sau tună, în popor se crede că Ilie se plimbă prin cer în carul lui de foc si că detine puterea de a opri sau a face să se reverse ploaia.
Această perceptie se întemeiază pe minunea prin care a întors poporul evreu la credinta în adevăratul Dumnezeu.
Ziua de 20 iulie, de cinstire a Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, este numită si Sântilie.
În calendarul popular, ea marchează miezul verii pastorale, când ciobanii separă oile, iar pe munti se organizează vestitele Nedei si Sântilii.

Locul 6 la Festivalul Bivolului din Mórahalom



Legătura de colaborare dintre Pecica şi oraşul maghiar Mórahalom, pornită de la depunerea de proiecte comune, cu finanţare de la Uniunea Europeană, devine tot mai bună cu ocazia participării la evenimentele comunităţilor. 
Aşa s-a întâmplat sâmbăta trecută, când 13 pecicani au luat parte la prima ediţie a Festivalului Bivolului de la Mórahalom, eveniment care s-a bucurat de succes în rândul localnicilor, dar şi al turiştilor sosiţi din regiune.
Oraşul Pecica a fost reprezentat de o echipă de şapte persoane la concursul de gătit din carne de bivol, alături de alte 50 de echipe care au gătit, în total, 600 de kilograme de carne.
Mâncarea la ceaun pregătită de pecicani a fost apreciată de juriu şi s-a clasat pe locul 6.
Alături de bucătari, din delegaţia oraşului nostru au făcut parte şi câţiva pensionari.
Toţi vizitatorii au putut degusta mâncărurile pregătite, au avut parte de programe pe durate întregii zile,
Rezervaţia de bivoli de lângă Mórahalom a fost inaugurată în 2008 şi numără acum un efectiv de aproape o sută de animale. După modelul acestuia şi în cadrul unui proiect comun cu partea maghiară a fost deschisă Ferma de Bivoli din Pecica, situată la capătul străzii 339, care poate fi vizitată în fiecare sâmbătă, între orele 9 – 16.

joi, 19 iulie 2012

Mâine începe MotoRock-ul


Întâlnirea de la Pecica a pasionaţilor motocicletelor şi ai muzicii rock a ajuns la cea de a opta ediţie şi are loc anul acesta mai târziu decât se obişnuia: în zilele de 20, 21 şi 22 iulie, vineri, sâmbătă şi duminică.
Startul evenimentului se dă vineri, cu  primirea invitaţilor, concertele începând de la ora 17.
În prima zi pe scenă vor urca: Indefiance, Pandora din Timişoara, Seventh Kaind şi capul de afiş, trupa Kalapács din Ungaria (cu program Pokolgép).
Deschiderea oficială se va ţine sâmbătă şi va urmată de deja-tradiţionalul tur al oraşului pe motoare. După parcurgerea celor mai importante străzi, coloana se va îndrepta spre Arad, pe DN7, unde, potrivit planului organizatorilor, va trece pe Calea Aurel Vlaicu urmând să ajungă şi pe Bulevardul Revoluţiei.
De la ora 20 vor începe recitalurile trupelor Grimegod, Hell Bols, Loud Rage, Tongue Twister şi cap de afiş trupa Nevergreen.
Tot pentru sâmbătă este programată şi o demonstraţie de Super Cross şi ATV.
Moto Rock este organizat de Asociaţia West Motoreador Pecica, cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad, Centrului Cultural Judeţean, Primăriei Oraşului Pecica, Parcului Natural „Lunca Mureşului” şi Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia Rutieră şi cu contribuţia a numeroşi sponsori din Pecica şi Arad.
Festivalul se încheie duminică, printr-un târg de prezentare Auto-Moto, urmată de vizita la Mănăstirea Bezdin, care datează din secolul XIV, iar ziua se încheie cu discotecă în aer liber.
„Intenţionăm să oferim un program de calitate şi, cel mai important, revederea prietenilor dragi. Sperăm ca vremea să ţină cu noi, să se adune lumea în număr cât mai mare şi să ne simţim bine împreună” a declarat organizator principal, Stanislav Ribovici.
Pe perioada evenimentului sunt programate şi programe conexe, cum ar fi: concurs de scandenberg, fotbal de plajă, tenis cu piciorul, pescuit, lupte libere în piscina cu şampon, plimbări pe Mureş cu barca, show de striptease, căţărări etc.

Cercetaşi belgieni, în vizită la Pecica



A devenit un obicei ca pe parcursul verii Pecica să fie vizitată de tineri din oraşul înfrăţit Wolluwe-Saint-Pierre, cartier al capitalei belgiene Bruxelles.
Acum doi ani au venit doar băieţi, iar acum grupul a fost alcătuit din 14 fete, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani şi patru lideri de grup, din cadrul organizaţiei de cercetaşi din localitatea belgiană.
Tinerele au fost cazate la Baza Sportivă din Pădurice, iar Primăria Oraşului Pecica, în calitate de gazdă, le-a pregătit un program interesant.
În perioada 1- 13 iulie grupul a vizitat Ferma de Bivoli, biserici, brutării şi instituţii din Pecica, mănăstirile Bezdin şi Hodoş Bodrog, schitul „Sfânta Paracheva” din Bodrogul Vechi, Muzeul Satului din Turnu, amenajat de Asociaţia Pro Pir Kult, ştrandul Neptun din Arad, s-au plimbat cu barca pe Mureş, dar au avut parte şi de o excursie în staţiunea Moneasa.
Pe lângă acestea, fetele au învăţat să danseze împreună cu membrii Ansamblului „Păstrătorii Tradiţiei”, la Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu”.
Tinerele au sosit la Pecica cu scopul de a realiza activităţi cu copii din Pecica cu vârsta de până la 14 ani, pe durata celor două săptămâni legându-se prietenii şi cu tineri pecicani care s-au implicat în activităţile desfăşurate.


joi, 12 iulie 2012

În 20 iulie începe MotoRock-ul

Cea de-a opta ediţie a festivalului dedicat amatorilor de motoare şi muzică rock va avea loc în acest an mai târziu, în perioada 20-22 iulie, locul de desfăşurare fiind acelaşi: lângă Baza Sportivă din Pădurice.


Startul acestor trei zile de festival „Moto Rock” Pecica se dă vineri, de la ora 9, cu primirea invitaţilor, urmând ca de la ora 17 să se dea tonul concertelor rock susţinute de Indefiance, Pandora din Timişoara, Seventh Kaind şi capul de afiş, trupa Kalapacs (program Pokolgep) din Ungaria.

Sâmbătă va avea loc deschiderea oficială a festivalului, urmată de deja-tradiţionalul tur al oraşului pe motoare (încă nu se ştie dacă se va obţine autorizaţie pentru ruta Pecica – Arad – retur). Va avea loc şi o demonstraţie de Super Cross şi ATV.

De la ora 20 vor începe recitalurile trupelor Grimegod, Hell Bols, Loud Rage, Tongue Twister şi cap de afiş trupa Nevergreen.

Festivalul se încheie duminică, printr-un târg de prezentare Auto-Moto, urmată de vizita la Mănăstirea Bezdin, care datează din secolul XIV, iar ziua se încheie cu discotecă în aer liber.

Festivalul este organizat cu sprijinul West Motoreador Pecica, organizator principal în colaborare cu Trust MC Arad, alături de Primăria Oraşului Pecica şi instituţiile locale ale oraşului Pecica, Centrul Cultural Judeţean, Parcul Natural „Lunca Mureşului” şi Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Rutieră.

Pe lista colaboratorilor mai apar Speo Vest Arad, Kiss FM, Asociaţia People, West Eurotrans, Auto Velo Danci, Grey Bull, Pepsi, Școala Belc, Fuchs Lubritech, S.C. SAM, Knauf, Motor Bike, Zanetti, RTV, Arici Supermoto, Axum Comp, S.C. Doris, Costello 2000, ARSAT, Ford, S.C. Mobido, Mambo Util & Construct, Metro.

„Intenţionăm să oferim acelaşi program de calitate cu care invitaţii noştri sunt obişnuiţi: defilare de motociclete, muzică bună, mâncare la ceaun, bere, plimbări cu barca pe Mureş, căţărări organizate cu sprijinul Speo West, concursuri şi, cel mai important, revederea prietenilor dragi. Sperăm ca vremea să ţină cu noi, să se adune lumea în număr cât mai mare şi să ne simţim bine împreună” a declarat principalul organizator al evenimentului Stanislav Ribovici.

Participanţii pot profita în aceste trei zile de programul pus la dispoziţie de către organizatori care conţine: concurs de scandenberg, fotbal de plajă, tenis cu piciorul, pescuit, lupte libere în piscina cu şampon, plimbări pe Mureş cu barca, show de striptease, căţărări şi multe concursuri.

Raisa Csurovschi

miercuri, 11 iulie 2012

Anunţurile locale se găsesc la Piaţa Pecicană

 Rubrica de Mică Publicitate a Pecica News a devenit, în scurt timp, foarte populară şi a fost nevoie de o platformă separată pentru anunţurile din Pecica.
Astfel, anunţurile imobiliare, vehicule, mobilier, electrocasnice şi multe altele puteţi găsi pe noul blog de anunţuri locale: Piaţa Pecicană.

Glasul Aradului: Fermierii din Pecica acuză praful provocat de firmele de la autostradă

Autostrada Arad-Nădlac este în centrul unui nou scandal - scrie Glasul Aradului.
După ce drumarii au intrat fără drept pe terenul oamenilor din Nădlac, după ce unul dintre contractanţi a oprit lucrările din cauză că nu şi-a primit banii de la partenerii de afaceri, după ce localnicii din Pecica au acuzat faptul că au fost despăgubiţi folosindu-se două unităţi de măsură, constructorii sunt acum acuzaţi de fermieri că le strică culturile.
Oamenii din Pecica au ajuns în pragul disperării din cauza prafului provenit de la şantierul din apropiere şi îi acuză pe drumari că nu folosesc suficientă apă pentru a elimina praful.
„Ăştia de la autostradă ne sufocă cu praful. Am vorbit cu ei omeneşte, să mai stropească pe şantier, le-am dat şi noi apă, de unde s-a putut, dar aşa nu se mai poate. Mureşul este la şapte kilometri de ei, aşa că nu ar fi o problemă să facă ceva, dar nu vor. Preferă să ne zăpăcească cu praful”, povesteşte un fermier nemulţumit.
Omul susţine că are zeci de hectare cultivate cu grâu, iar producţia din anul acesta este cu 15-20% mai mică, din cauza poluării.
„Parcă trăim în Sahara. Totul e plin de praf în zonă, zici că trăim pe altă planetă”, po­vesteşte un alt agricultor.
Acesta susţine că localnicii au început să aibă probleme cu praful începând cu primăvara aceasta, dar că situaţia nu a scăpat de sub control decât atunci când nu a mai plouat.
„Din primăvară am început să ne confruntăm cu praful, dar până acum o lună a mai plouat câte puţin, aşa că situaţia a fost mai uşor de suportat. Acum e dezastru. Toate plantele arată de parcă ar fi betonate. Cimentul s-a depus pe frunze şi le-a afectat fotosinteza, le-a sufocat. Constructorii ar fi trebuit să stropească tot şantierul, să stropească drumurile de acces, să nu ne lase într-o astfel de situaţie. Am o suprafaţă de 125 de hectare, cultivată cu grâu, care îmi este tăiată în două. Din cauza prafului depus pe spic, bobul nu   s-a putut dezvolta normal, e şiştăvit, aşa că a scăzut simţitor şi producţia”, a continuat agricultorul.
Un alt fermier susţine că într-o astfel de situaţie, îi va fi foarte greu să respecte contractele de arendă pe care le-a semnat.
„Producţia a avut de suferit, drept pentru care am de­pus o sesizare la Direcţia Agricolă, să vină cei de acolo să vadă ce s-a întâmplat. O parcelă cu floarea-soarelui, situată mai aproape de autostradă decât terenul meu este practic văruită. Drumarii sunt neglijenţi, nu îi interesează că şi noi avem afacerile noastre. Ar    trebui să ne respectăm unii pe alţii, dar ei nu au niciun fel de respect pentru cei din jur. Şi eu am luat pământul în aren­dă de la oameni şi trebuie să respect un contract. Acum ne confruntăm cu o calamitate provocată. Când iei în palmă un spic de grâu, iei şi o cantitate importantă de praf. Ar fi bine să ne putem înţelege cu cei care lucrează la autostradă, dar dacă nu se poate, vom fi nevoiţi să îi dăm în judecată”, a încheiat fermierul.
Garda de Mediu se autosesizează
La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei Agricole susţin că au primit sesizarea trimisă de la Pecica şi urmează să se deplaseze la faţa locului, pentru a face verificări.
Am primit astăzi (n.r.- ieri) o adresă de la o societate din Pecica. Vom lua legătura cu Primăria şi vom trimite un agronom să vadă care este situaţia”, a declarat Monica Nadiu, şef de serviciu în cadrul Direcţiei Agricole.
Monica Jitariu, prim-comisar al Gărzii de Mediu Arad, susţine că instituţia pe care o conduce nu a primit nicio reclamaţie de la agricultori, dar că se va autosesiza.
„De câte ori am făcut verificări acolo, am constatat că se stropea pe şantier. Acum, nu am primit nicio sesizare că ar fi probleme, dar ne vom autosesiza şi vom face un nou control”, afirmă Monica Jitariu.

Parcul Natural Lunca Mureşului, reprezentat la cel mai important eveniment de mediu organizat de România

La Palatul Parlamentului din Bucureşti se desfăşoară zilele acestea unul dintre cele mai importante evenimente internaţionale de mediu – cea de 11-a Conferinţă şi întâlnire a ţărilor semnatare ale Convenţiei RAMSAR, care vizează protejarea zonelor umede.
Parcul Natural Lunca Mureşului, unul dintre cele 8 situri RAMSAR din România, a fost reprezentat la Convenţie de către directorul instituţiei, Paul Hac, care consideră că „organizarea de către România a acestui eveniment reprezintă o oportunitate deosebită de promovare, dar în acelaşi timp şi o recunoaştere a capitalului de biodiversitate şi conservare de care ţara noastră dispune şi care este unic în Europa. Amintim doar faptul că 60% din urşii Europei şi 40% din lupii continentului se găsesc la noi. De asemenea, cele 3500 de perechi de pelicani din Delta Dunării, reprezintă 90% din populaţia acestei specii la nivelul bătrânului continent”.
Convenţia RAMSAR reprezintă un tratat interguvernamental ce vizează păstrarea şi folosirea durabilă a zonelor umede de importanţă internaţională prin acţiuni locale, regionale sau naţionale şi prin cooperare internaţională.
Tratatul a fost semnat în anul 1971 în localitatea iraniană Ramsar, de unde şi denumirea convenţiei, iar secretariatul este găzduit de Elveţia.
Până în prezent, au fost desemnate 2040 Zone umede de importanţă internaţională, din 162 de ţări semnatare.
Reprezentanţii acestora se întâlnesc la fiecare 3 ani, tema celei de-a 11-a Conferinţe fiind „Turismul şi Zonele Umede”.

marți, 10 iulie 2012

Doi noi membri în Consiliul Local Pecica

Pe parcursul ultimei săptămâni Consiliul Local Pecica a suferit mai multe schimbări în componenţa sa faţă de formula iniţială, de la şedinţa de constituire.
Prima schimbare, după cum am scris, s-a produs miercurea trecută, când primul de pe lista USL Pecica, Gheorghe Sabău şi-a dat demisia (vezi AICI).
În cadrul şedinţei de astăzi au avut loc alte două schimbări în componenţa Consiliului Local Pecica.
Ioan Koppandi, reprezentantul USL şi-a dat demisia, locul său fiind luat de următorul de pe lista depusă de formaţiunea politică la alegerile locale: Ioan Lucian Mocanu.
Gheorghe Bölöni, unul dintre cei doi consilieri locali din partea UDMR, a devenit consilier judeţean după demisia primilor clasaţi pe lista uniunii şi a ales să reprezinte oraşul nostru în acest for.
Astfel, noul consilier local este Kocsik Imre, fostul candidat de primar din partea UDMR.
Cei doi noi membri au depus jurământul, au fost felicitaţi de colegii consilieri, după care s-a trecut la votarea celorlalte puncte aflate pe ordinea de zi.

Două medalii de aur la Oradea


Sportivii pecicani au fost prezenţi la un turneu internaţional organizat în perioada 6-7  iulie la Oradea, intitulat „Cupa Gladiatorii”.
La eveniment au participat 15 cluburi din ţară şi din Ungaria, printre care C.S.M. Timişoara, Zalău, Dinamo Bucureşti, sau Debrecen.
Box Club Pecica a fost reprezentată de cinci sportivi.
Bostan Raul a bătut campionul Ungariei la categoria 48 de kilograme şi a luat medalia de aur.
Nechifor Marius, după un meci foarte spectaculos a obţinut locul I în meciul cu sportivul de la Banatul Timişoara, Iuhas Denis.
Leonache Andrei a pierdut în faţa unui sportiv timişorean în finală, la categoria 50 kg. 
Mocanu Denis, speranţa clubului pecican, a pierdut tot în finală în dauna sportivului orădean Călugăr Cosmin după un meci foarte spectaculos.
Braşoveanu Gheorghe, care a revenit după o lungă pauză în urma unei accidentări, a pierdut finala categoriei 64 de kilograme cu sportivul Călugăr Cătălin, într-un meci foarte echilibrat, unde victoria putea să fie şi de partea sportivului pecican.
Suntem în pregătiri pentru finala Campionatului Naţional de Tineret din 22-27 iulie, unde vom participa cu doi sportivi: multiplul medaliat Nechifor Marius şi medaliatul de la Cupa României de seniori din acest an, Braşoveanu Gheorghe. Obiectivul nostru este o medalie” a declarate preşedintele Centrului Naţional de Box Pecica, Adolf Ivanovici.
„Felicitări pentru performanţele de acest turneu. Să vă ţineţi de antrenamente, să ascultaţi de domnii antrenori pentru a putea ajunge boxeri celebri şi a duce mai departe şi numele oraşului” le-a spus primarul Petru Antal tinerilor sportivi.

luni, 9 iulie 2012

Zvonuri de vară la Progresul Pecica

Echipa de fotbal a oraşului nostru a reuşit să se încadreze în obiectivul stabilit de conducere la începutul sezonului 2011-2012 al Ligii a IV-a, ocupând la intrarea în vacanţa de vară locul şase al clasamentului. Progresul Pecica a înscris în campionatul recent încheiat de 79 de ori în poarta adversă, în timp ce a primit 56 de goluri.
În urma celor 16 victorii, 8 egaluri şi 10 înfrângeri echipa a adunat 56 de puncte, la egalitate cu Voinţa Mailat (locul 4), Unirea Sântana (locul 5) şi Aqua Vest Arad (locul 7).
În ultimul meci din campionat, Progresul a jucat pe teren propriu cu Frontiera Curtici 2004 şi s-a impus cu o diferenţă de două goluri, scor final 2 – 0, reuşite ale lui G. Ponta (minutul 10) şi Pop (minutul 49).
Echipa care promovează din grupă în Liga a III-a este Şoimii Pâncota.
După încheierea campionatului au început să apară deja zvonuri în lumea fotbalistică despre o eventuală fuziune între Progresul Pecica şi Semlecana Semlac în vederea formării unei echipe mai puternice, capabilă de promovare în Liga a III-a.
Antrenorul echipei din comuna vecină a spus presei de specialitate că echipa sa a fost contactată legat de această posibilitate, dar el nu o consideră o idee bună.
Primarul Petru Antal, în schimb, spune că „nu am avut discuţii direct cu nimeni, a fost doar o idee în acest sens. La ora actuală, este cert e că suntem în liga a patra şi ne dorim să rămânem aici. Dar, cine ştie, poate va veni un sponsor, un om puternic financiar alături de echipă, lucru care m-ar bucura şi ne-ar da posibilitatea să avem şi alte planuri, mult mai mari”.
Zilele trecute Crişul Chişineu Criş a anunţat transferul a doi jucători de la Progresul Pecica: Mirel Adrian Arsene şi Cosmin Trif.
„Dacă ştirea e adevărată, nu pot decât să le urez baftă şi mult succes pe mai departe, să fie într-un ceas bun. E drept, am discutat cu Arsene acum o săptămână şi mi-a spus că a fost contactat de Criş, dar i-am spus să nu se grăbească să semneze. Asta pentru că i-am prezentat o ofertă din partea unei echipe de liga a doua, care dorea să îl vadă la probe. Nu mi-a dat niciun răspuns, iar acum aflu că ar fi semnat cu Crişul.” a declarat pentru sportarad.ro legat de transfer antrenorul Progresului, Mihai Ţârlea.

Întâlnire la 40 de ani la absolvire

Sâmbăta trecută, la 40 de ani după absolvire, foştii elevi ai (pe atunci) Liceului „Gheorghe Lazăr” din Pecica s-au întâlnit din nou, la poarta unităţii de învăţământ pentru a reaminti anii de şcoală şi a povesti despre cele trăite de atunci. 23 dintre foştii elevi au sosit din Pecica, Timişoara, Deva sau Cugir, 4 plecaţi în Canada şi Franţa nu au putut fi prezenţi, în timp ce alţi 4 au decedat între timp. Foştii colegi, emoţionaţi de revedere, au aşteptat înainte de ora 11 la umbra platanului din faţa clădirii principale sosirea doamnei diriginte: prof. Ecaterina Gavază. După îmbrăţişări şi lacrimi de bucurie, toată lumea s-a aliniat în faţa intrării principale, pentru o fotografie de grup, la fel cum au făcut şi cu patru decenii în urmă, atunci când drumurile lor s-au separat. A urmat ora de dirigenţie, după care absolvenţii promoţiei 1972, mulţi dintre ei pensionari deja, s-au retras la un restaurant din Pecica unde au stat la poveşti până seara, fiecare având ocazia să povestească ce a realizat după terminare liceului.

Consilier nou din partea USL

Preşedintele PSD Pecica, Gheorghe Sabău şi-a dat demisia din funcţia de consilier local şi va reprezenta Pecica în Consiliul Judeţean Arad pentru încă un mandat, unde a intrat pe locul 8 al listei USL. Locul său a fost luat de următorul de pe lista formaţiunii, Valer Blidar, care a şi depus jurământul în cadrul şedinţei de miercuri, 4 iulie. Consilier local aflat deja la al doilea mandat, Blidar a fost felicitat de colegi şi şi-a intrat în atribuţii fără probleme.

Speranţa Turnu va juca în Liga a IV-a


Finalul sezonului 2011-2012 al Ligii a V-a, Seria A (Campionatului Judeţean) a confirmat evoluţia foarte bună a echipei de fotbal din Turnu, Speranţa reuşind să promoveze în eşalonul superior.
După o adevărată demonstraţie de forţă în ultimul meci al sezonului, când fotbaliştii torneni au înscris de nu mai puţin de zece (!) ori în poarta celor de la AS Aluniş (ocupanta locului 12) şi au încasat un singur gol, Speranţa s-a clasat pe primul loc cu 75 de puncte obţinute în urma a 24 de victorii, 3 egaluri şi 5 înfrângeri, pe parcursul cărora a înscris 122 de goluri (cu multe peste celelalte formaţii, Zimandul având 95 şi Zădăreniul 88, restul echipelor sub 80 de goluri) şi a încasat 53.
„Sunt foarte fericit, e una din zilele importante ale carierei de preşedinte a acestui club. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la această performanţă, iar de acum începe o muncă şi mai grea, căci ne aşteaptă o altă provocare, participarea în eşalonul patru al fotbalului românesc” a declarat presei preşedintele clubului, Radiţa Arsenov.
În ultima etapă din campionat Speranţa Turnu a jucat în formula: Betea – Boar, Şule, Panin, Bucătaru – Roman, Kocsis, Brânduşe, Harasenciuc – Moni (Jurău), Rusz. Antrenor: Ioan Jurău

Contribuţie pecicană la Arad Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber


La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc la Expo Arad Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Etapa Cupa Aradului în Gastronomie, organizată de Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad şi Asociaţia Culturalã Euro Est Alternativ – România.
Maeştri bucătari din toată ţara şi de peste hotare s-au adunat pentru a-şi demonstra priceperea, spre deliciul publicului.
Pe lângă tocana uriaşă din carne de porc, din care s-au împărţit aproximativ 3000 de porţii, a fost preparat şi un sandviş cu lungimea de 106 metri.
„Sandvişul Etniilor – PROFI” a fost realizat de reprezentanţii a zece etnii din Banat, prezentaţi în ordine aleatorie: maghiari, evrei, germani, sârbi, romi, ucraineni, slovaci, bulgari, macedoneni, români.
Printre cei care au contribuit la realizarea lui s-au numărat şi şase tineri maghiar din Pecica, membri ai Asociaţiei M-KIDSZ.
Evenimentul a fost certificat în direct de către International Gastro Show Cooking Entertainment (IGS) împreunã cu World Association of Chefs Societies (WACS), fiecare participant primind o diplomă de participare recunoscută în peste 90 de ţări.
Pecica a fost reprezentată şi la Cupa Aradului în gastronomie prin echipa restaurantului Taverna Pecicană.
Aceasta a luat cupa la secţiunea „Gătit în aer liber – profesionişti”, la categoria ceaun şi s-a clasat la locul II la categoria dulciuri.

Reuters US: Latest News