Site Meter

vineri, 31 august 2012

Orientarea în Pecica va fi uşurată cu ajutorul a 10 panouri informative, din bani europeni


Colaborarea dintre Pecica şi comuna situată dincolo de Szeged (Ungaria), Domaszék a început cu proiectul gastronomic transfrontalier „Hrana ţi-e viaţa”, în cadrul căruia s-au organizat expoziţii şi demonstraţii culinare, iar acum continuă cu popularizarea obiectivelor turistice locale.
„INFO IS VALUE - INFORMAŢIA ÎNSEAMNĂ VALOARE, - Facilitarea colectării informaţiilor în Domaszék şi Pecica’’  a fost demarat de cele două localităţi în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi de cele două state membre.
Proiectul are o  valoare de 88.800 de euro - din care suma destinată părţii române este de 33.600 euro  (contribuţia proprie de 2 % respectiv 672 euro), perioada de implementare fiind de 8 luni, începând cu luna aprilie 2012.
Principalul grup ţintă al proiectului vizează turiştii şi  populaţia  celor două localităţi partenere, scopul proiectului fiind simplificarea informării şi orientării acestora în localitate şi împrejurimi. Astfel, proiectul aduce soluţii pentru îmbunătăţirea comunicaţiilor transfrontaliere.
În cadrul acestui proiect vor fi instalate 10 de panouri informative în cele două localităţi partenere, care conţin hărţi si informaţii despre aşezare şi împrejurimi, atât în limba română şi  în limba maghiară. Acestea vor include instituţiile şi obiectivele locale.
Tot în Pecica vor fi montate 10 ceasuri stradale digitale, care afişează data şi  temperatura cu sincronizare GPS (comunicare prin satelit) pentru reglarea orei.
În ambele localităţi se va monta câte un infochioşc, care va fi accesabil pe tot parcursul zilei, pentru informarea şi orientarea turiştilor, conţinând informaţii şi imagini referitoare la oraşul Pecica, satele aparţinătoare şi împrejurimi privind localizarea oraşului Pecica.

joi, 30 august 2012

MEDIAFAX: Sute de români care după 2007 şi-au cumpărat case în Ungaria vor să le vândă din cauza crizei


Casele ieftine şi taxele mai mici au determinat sute de arădeni să-şi cumpere locuinţe în Ungaria, după aderarea la UE, mulţi mutându-se acolo si făcând naveta la Arad, la locurile de muncă. Acum, în Ungaria taxele s-au mărit, alimentele şi transportul s-au scumpit, astfel că românii îşi vând casele – scrie MEDIAFAX.
Din 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, orice persoană fizică poate să-şi cumpere o locuinţă în comunitatea europeană, iar tranzacţiile imobiliare au explodat în localităţile ungare aflate lângă graniţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Battonya (Bătania), Gyula sau Dombegyhaza au devenit principalele destinaţii ale arădenilor care îşi doreau o casă de vacanţă sau chiar un noudomiciliu, pentru că preţurile locuinţelor de acolo erau cu mult sub cele din judeţ.
"Numai în Battonya s-au mutat în ultimii cinci ani aproximativ 350 de familii de români, majoritatea din Arad. Cum populaţia orăşelului este de circa 5.600 de locuitori, venirea acestor familii a însemnat întărirea comunităţii de români, care era până atunci de aproximativ 300 de familii băştinaşe", spune preşedintele Autoguvernării Românilor din Ungaria, Traian Cresta.
El este viceprimar în orăşelul Battonya, aflat la numai şase kilometri de graniţa română.

Localitatea este înfrăţită de două decenii cu Pecica şi au implementat împreună mai multe proiecte cu finanţare europeană, mai ales în domeniul agricol.
Printre cei care deţin proprietăţi în oraşul maghiar se numără şi mulţi pecicani, ştrandul din localitate fiind un punct de atracţie pe perioada verii.
De altfel, în ultimele luni au apărut şi la Pecica anunţuri cu case de vânzare la Bătania date de români care vor să se întoarcă în ţară. 


ACTUALIZARE: Al treilea consilier judeţean pentru Pecica


Tânărul politician pecican Dumitru Enăchiuc, şeful de cabinet al deputatului colegiului 7 (care include şi Pecica) a devenit astăzi consilier judeţean.
Acesta a candidat pe listele MC-L (Mişcarea Creştin-Liberală, alianţa electorală a PDL şi PER pentru alegerile locale), fiind pe locul 16.
Chiar dacă iniţial nu a intrat în noul Consiliu Judeţean, în urma schimbărilor din componenţa acesteia, el va deveni al treilea şi cel mai tânăr consilier pecican, după Gheorghe Sabău de la USL şi Bölöni György de la UDMR. 
El a fost validat în cadrul şedinţei de joi a CJA, în locul lăsat vacant de Cristian Drăgan.
„ Dragi prieteni,  v-am promis în campania electorală dinaintea alegerilor locale din acest an că îmi doresc să facem treabă, îmi doresc să ne implicăm în viața comunității noastre, îmi doresc să punem în aplicare (fără să ne oprim la stadiul de idee și atât) proiecte care să ne creeze o viață așa cum ne-o dorim cu toții.
Vă mulțumesc tuturor celor care ați crezut în mine și celor care m-ați susținut! Vreau să mă ajutați să vă reprezint cât mai bine și cât mai eficient interesele acolo unde trebuie!” a a postat pe pagina sa de Facebook noul consilier judeţean. 
În urma acestei schimbări, Pecica are acelaşi număr de reprezentanţi în forul judeţean ca în mandatul trecut, din partea aceloraşi formaţiuni politice. 

miercuri, 29 august 2012

Ansamblul Păstrătorii Tradiţiei a câştigat primul loc la categoria „Ansambluri folclorice – obiceiuri – Seniori” în cadrul Autentic Fest 2012



  
Concursul de tradiţii populare „Autentic Fest” a ajuns anul acesta la cea de a patra ediţie şi a adus un nou succes pentru Ansamblul „Păstrătorii Tradiţiei” al Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu” din Pecica.

Spectacol la ştrand
Finala pe categorii a concursului a avut loc duminică, 26 august, la finalul "Zilelor Aradului", la Ştrandul Neptun, cu participarea a aproape 20 de ansambluri şi formaţii populare din judeţul Arad,  care au câştigat fazele zonale. 
La secţiunea „Junior”, locul I a fost ocupat de formaţia de dansuri „Doina Crişului – juniori”, din Ineu, şi de formaţia de dansuri „Cununa Sânzâienelor”, din Bârzava.
La categoria „Seniori – Formaţii de Dansuri”, locul I a fost ocupat de formaţia de dansuri „Şiriana”, iar la categoria „Ansambluri de cântece şi dansuri – Seniori”, locul I a fost ocupat de ansamblul „Cununiţa – UVVG”.

Cei mai buni la obiceiuri
La categoria „Ansambluri folclorice – obiceiuri – Seniori”, pe prima treaptă a podiumului au urcat reprezentanţii oraşului nostru: Ansamblul „Păstrătorii tradiţiei”, înaintea ansamblurilor din Vladimirescu şi Gurahonţ.
Dansatorii ansamblului au prezentat un spectacol nou, în coregrafia lui Vasile Peri, în cadrul căruia au ilustrat procedeul de recoltare a grâului, coregrafie pe care publicul pecican l-a putut vedea în ultima seară de spectacol din cadrul Praznicului de Pită Nouă 2012.
Autentic Fest este un concurs interjudeţean de folclor la care principala calitate care este punctată este autenticitatea atât în ceea ce priveşte costumul, cât şi în ceea ce priveşte repertoriul soliştilor şi formaţiilor. Concursul are în fiecare an mai mulţi participanţi, ansamblul pecican fiind prezent încă de la prima ediţie.
Scopul organizatorilor, Centrul Cultural Judeţean Arad şi Consiliul Judeţean Arad, este de a evidenţia potenţialul artistic al tinerei generaţii, de a le oferi sprijin pe drumul consacrării în afirmarea pe plan naţional şi internaţional.

Vară plină de evenimente
Dansatorii de la „Păstrătorii Tradiţiei” au avut de onorat o serie de invitaţii pe parcursul acestei veri, începând de la Festivalul Inimilor din Timişoara, zilele satului şi oraşului din tot judeţul, precum şi Festivalul Tradiţiilor Populare la Sibiu, unde au primit o Diplomă de Excelenţă.
Mai mult, membrii ansamblului au participat la filmarea mai multor videoclipuri ale unor solişti de muzică populară precum Lucian Drăgan jr. sau Claudia Ionaş.









duminică, 26 august 2012

Peşti morţi într-un canal dintre Pecica şi Turnu

Canicula din ultimele zile a afectat până şi peştii din râuri.
Mai mulţi locuitori din din Pecica şi Turnu au alertat autorităţile după ce au observat peştii morţi într-un canal de irigaţii - transmite PRO TV, citat de NEWSAR.
Oamenii spun că au observat peşti morţi la suprafaţa apei mai multe zile la rând, de când temperaturile au crescut foarte mult. Cel mai probabil, peştii au murit din cauza lipsei de oxigen din apă.
Reprezentanţii Agentiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare au declarat ca vor monitoriza situaţia din canalul de irigaţii.

marți, 21 august 2012

Trei zile de caniculă

Judetul Arad va fi timp de trei zile sub cod galben de caniculă. 
Este vorba despre zilele 21, 22 si 23 august, când temperaturile vor ajunge până la 39 de grade. 
Avertizarea cod galben de caniculă este valabilă pentru judetele Arad, Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Gorj, Mehedinti, Dolj, Vâlcea, Arges, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovita, Prahova, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomita, Călărasi si Bucuresti. 
Indicele temperatură-umezeală va depăsi pragul critic de 80 de unităti al disconfortului termic. 
Reprezentantii Administratiei Nationle de Meteorologie au precizat că valul de căldură se va mentine pe tot parcursul săptămânii.

Reuters US: Latest News