Site Meter

marți, 27 noiembrie 2007

120 de ani de sfinţirea Bisericii Romano-Catolice


Comunitatea romano-catolică din oraş a avut parte la sfârşitul săptămânii de un moment aniversar: zilele trecute s-au împlinit 120 de ani de la sfinţirea Bisericii Sfânta Treime.
Evenimentul a fost marcat de o slujbă religioasă festivă duminică de la ora 17, cu participarea a 12 preoţi din zonă şi din Ungaria şi a unui număr mare de enoriaşi.
Cu această ocazie - cu sprijinul Consiliului Local - s-a editat şi un pliant despre istoria bisericii.
Impozantul lăcaş de cult - construit în stil neogotic şi devenit între timp un simbol al oraşului - a fost ridicat în locul bisericii anterioare, devenită neîncăpătoare pentru numărul mare de enoriaşi.
Construcţia a demarat la 15 iunie 1886 sub conducerea preotului paroh dr. Szabadal József, pe baza proiectului realizat de timişoreanul Reiter Ede şi de arădeanul Halmay Andor, iar la 15 septembrie 1887 erau gata.
Sfinţirea bisericii s-a făcut la 13 noiembrie 1887 de către vicarul Németi József.
Lungimea interioară a bisericii este de 49,24 metri, lăţimea naosului de 13 metri, iar înălţimea de 10,80 metri. Turnul măsoară 49,25 de metri.
În acest an s-a reuşit schimbarea în întregime a acoperişului, iar până la aniversarea de 125 de ani se doresc şi alte lucrări de modernizare.

Reuters US: Latest News