Site Meter

marți, 11 decembrie 2007

Nehezen születik meg a mikrorégió

Öt hazai és hat magyarországi település döntött úgy még ez év elején, hogy összefognak és egy mikrorégió keretében próbálnak Európai Uniós pénzeket elnyerni közös érdekeltségű projektek megvalósítására.
Időközben megfogyatkozott a magyar partnerek száma, így végül Battonya, Dombegyház, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza és Nagykamarás, valamint Szemlak, Nagypereg, Kisiratos, Nagyiratos és Pécska szánta el magát az egyelőre még név nélküli mikrorégió életre hívására.
Míg a magyar települések gyorsan túl tudtak lépni a formalitásokon, nálunk a bürokrácia beleszólt: a Külügyminisztérium illetékes osztálya már kétszer visszautasította az együttműködési egyezmény szövegét, "nem odaillő megfogalmazás" miatt.
November végén aztán sikerült megkapni a jóváhagyást, így a Helyi Tanács meghozhatta az együttműködésre vonatkozó határozatot.
Most a többi településen a sor, hogy hasonlóképpen eljárjon, közöttük a magyar fél is, aki ezt már másodszor kényszerül megtenni.
A formalitások "leküzdése" után az önálló jogi személyként működő (de adminisztratív, illetve területi hatáskörrel nem rendelkező) mikrorégió bejegyezteti magát Brüsszelben és az érintett települések közös érdekeit szolgáló, a határon átnyúló kapcsolatok megerősítését és hasznossá tételét segítő projekteket nyújt majd be.

Reuters US: Latest News