Site Meter

sâmbătă, 1 noiembrie 2008

Reţea de traficanţi de persoane, cu legături la Pecica!


Razia de joi dimineaţă a "mascaţilor" şi jandarmilor desfășurată în mai multe vile din Pecica, a scos la iveală detalii spectaculoase pentru o localitate (de obicei) liniştită, ca a noastră.
După două zile de tăcere totală din partea fortelor de ordine şi o mulţime de zvonuri care circulau prin oraş, poliţia a dat astăzi un comunicat de presă detaliat despre acest caz, pe care îl reproducem integral:

"În cadrul acţiunii, desfăşurate pe raza Judeţelor Arad, Bihor şi Hunedoara, au fost efectuate 29 percheziţii domiciliare simultane la domiciliile suspecţilor / 6 persoane au primit mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.
Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Arad, cu sprijinul unor efective din cadrul B.C.C.O. Timisoara, B.C.C.O. Oradea, S.C.C.O. Hunedoara, Poliţiei Oraşului Pecica, D.P.I.R., şi jandarmi din cadrul Jandarmeriei Române, au organizat o acţiune pe raza judeţelor Arad, Bihor şi Hunedoara, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat ce acţiona pe relaţia România-Spania şi despre care existau indicii că are ca obiect de activitate traficul de persoane şi de minori, în scopul exploatării prin muncă şi cerşetorie a acestora.
În concret, membrii acestei reţele racolau persoane cărora le promiteau locuri de muncă în Spania, iar odată ajunse acolo, acestea erau exploatate la diferite munci pe plantaţii agricole şi erau obligate să cerşească.
Din declaraţiile victimelor, printre care se află şi femei, condiţiile de cazare şi de trai erau mai mult decât precare, ele fiind nevoite să doarmă în încăperi comune, chiar si câte 30 de persoane şi nu le era oferită hrană. Victimele afirmă că pentru a putea supravieţui căutau hrana în containere de gunoi.
Acţiunea a fost coordonată, la nivel central, de Direcţia pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul D.G.C.C.O., şi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Arad.
În cadrul acţiunii, au fost efectuate 27 percheziţii domiciliare simultane, în urma cărora au fost ridicate mai multe documente, sume de bani în lei şi valută, precum şi un pistol cu gaze deţinut ilegal şi alte arme albe.
A fost începută urmărirea penală împotriva a 23 de persoane, cu vârste cuprinse între 29 şi 55 ani, iar în urma cercetărilor, procurorii au dispus măsura reţinerii, pe 24 de ore, pentru 6 dintre aceste persoane.
Cei şase au fost prezentaţi Tribunalului Arad, cu propunere de arestare preventivă, iar instanţa a emis mandate pentru toţi cei 6.
Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale şi identificarea tuturor potenţialelor victime ale reţelei, precum şi a bunurilor dobândite ilicit de suspecţi, in vederea punerii sub sechestru" - a transmis Biroul de Presă al IPJ Arad.
Potrivit Realitatea TV, anchetatorii au spus, sâmbătă, că grupul infracţional şi-a început activitatea în anul 2003, iar victimele au fost racolate din judeţele Arad, Hunedoara şi Bihor, începând cu anul 2004.
Cotidianul în ediţia sa online scrie că o parte dintre membrii grupării infracţionale şi-au construit case în judeţul Arad.

Reuters US: Latest News