Site Meter

duminică, 29 iulie 2012

Astăzi are loc referendumul pentru demiterea Preşedintelui


Astăzi dimineaţă la ora 7 s-au deschis secţiile de vot şi alegătorii sunt aşteptaţi până la orele 23 pentru a răspunde la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?". Alegătorii pot opta pentru răspunsul "DA" sau "NU" din buletinul de vot, aplicând ştampila o singură dată în interiorul unuia dintre cele două patrulatere aferente celor două opţiuni.
La referendum cetăţenii români pot vota la orice secţie din ţară sau din străinătate, în baza documentelor de identitate. Singura restricţie constă în faptul că cei care se află în localitatea de domiciliu trebuie să voteze la secţia de votare la care sunt arondaţi.
La nivelul ţării există 18.242 de secţii de votare, iar totalul de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în listele electorale este de 18.308.612.
La Pecica există şapte secţii de votare: la Primărie, la Casa de Cultură, Grupul Şcolar „Gheorghe Lazăr”, Şcoala Primară Cocota, Şcoala Primară nr. 3, IAS şi fosta Şcoală Zagoni, la Turnu şi la Sederhat câte una: la birourile Primăriei, respectiv la grădiniţă.
Arondarea a rămas neschimbată, astfel că locuitorii pot vota la aceeaşi secţie ca la alegerile locale din 10 iunie.
Pentru ca referendumul să fie declarat valid, trebuie să se prezinte la urne cel puţin 50% plus unu din numărul alegătorilor, adică 9.154.307 de alegători din totalul de 18.308.612 de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în listele electorale.
În cazul în care la urne se prezintă mai puţin de jumătate din alegători, scrutinul este declarat invalid de către Curtea Constituţională, iar, potrivit Hotărârii Parlamentului din 6 iulie privind convocarea referendumului, Legislativul "va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat.

Reuters US: Latest News