Site Meter

miercuri, 26 decembrie 2007

Nagy érdeklődés az élő betlehemes iránt / Interes mare pentru Scena Naşterii Mântuitorului

Egész napos készülődés után már közönség előtt fejezték be az élő betlehemes berendezését Szentestén Pécskán a helyi magyar ifjúsági szervezet (M-KIDSZ) tagjai: a már jó előre beharangozott esemény kezdetén, hétfőn este 6 órától, a Nepomuki Szent János Park előtti járdát teljesen elállták a nem mindennapi látványra kíváncsi pécskaiak.
A fiatalok – Tóth Csaba közreműködésével és a Római Katolikus Plébánia támogatásával – nagy méretű sátrat rendeztek be a Megváltó születését idéző elemekkel, míg kívülre színes égők, fáklyák és egy feldíszített karácsonyfa is került. A betlehemi barlangot idéző sátor két oldalán angyalok és pásztorok álltak, bent Szűz Máriát és Szent Józsefet alakító fiatalok, valamint szamarak, egy borjú, birka, póniló, de még egy nyúl is helyet kapott. Közben a hangszórókból diszkréten karácsonyi zene szólt. Bár az érdeklődők egész idő alatt egymást váltották, a legtöbben ez éjféli ünnepi szentmise előtt és után voltak kíváncsiak a Pécskán már hosszú évek óta nem látott (ha nem premierszámba menő) kezdeményezésre.
Denuţ Evelin M-KIDSZ elnök a mise végén, összepakolás előtt elmondta: még ők sem számítottak ennyi érdeklődőre, örömmel tölti el, hogy az ünnepet szépíteni kívánó akciójuk nem maradt visszhang nélkül.


După o zi întreagă de pregătiri, finalizarea scenei Naşterii Mântuitorului s-a făcut în faţa spectatorilor, adunaţi pe trotuarul din faţa parcului de lângă biserica romano-catolică.
Pecicanii s-au arătat interesaţi de iniţiativa asociaţiei maghiare de tineret (M-KIDSZ) şi a lui Toth Csaba, realizată cu sprijinul Parohiei Romano-catolice.
Tinerii au pregătit un cort mare, decorat cu elementele specifice ieslei din Betleem, dar şi cu beculeţe colorate şi torţe, iar lângă el au ridicat şi un brad.
La cele două margini stăteau îngerii şi păstorii, iar înăuntru tineri interpretând personajele biblice: Sfânta Fecioara Maria şi Sfântul Iosif, dar şi măgari, un viţel, o oaie, un ponei şi un iepure. Din boxe răsunau în tot acest timp colinde.
Chiar dacă spectatorii erau mereu prezenţi, cei mai mulţi au venit înainte şi după slujba festivă de la miezul nopţii.
Denuţ Evelin, preşedintele M-KIDSZ, la sfârşitul slujbei, înainte de a se apuca de strâns lucrurile, a declarat că nici măcar ei nu se aşteptau la un număr atât de mare spectatori, şi că îi bucură faptul că acţiunea lor menită să facă sărbătoarea mai frumoasă nu a rămas fără ecou.

Reuters US: Latest News