Site Meter

marți, 4 decembrie 2007

Pecica în carantină sanitar-veterinară

Alertă sanitar-veterinară în oraş din cauza unei pisici turbate, găsite zilele trecute la un sălaş de la marginea localităţii.

Potrivit oficialilor de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Arad (DSVSA), pisica şi-a atacat proprietarul, după care a fost omorât de câini. Omul a anunţat imediat personalul sanitar-veterinar care a ridicat cadavrul animalului pentru analize. Astfel s-a confirmat faptul că pisica suferea de rabie, boala fiind luată cel mai probabil de la vulpile care trăiesc prin zonă. Proprietarul a primit tratamentul necesar, câinii infestaţi au fost ucişi, şi nu există suspiciuni că vreun alt animal nu a contactat boala.

Totuşi, DSVSA a instituit carantină în oraş, iar Comisia Locală Antiepizootică s-a întrunit de urgenţă ieri pentru a dezbate problema şi a lua măsurile necesare prevenirii apariţiei altor cazuri.

Carantina sanitar-veterinară presupune o atenţie sporită a autorităţilor, în timp ce localnicii sunt rugaţi să nu-şi lase animalele nesupravegheate în afara proprietăţii (lucru valabil la câini) şi să anunţe imediat orice suspiciuni la medicul veterinar. Având în vedere, că recent s-a desfăşurat o acţiune de vaccinare a câinilor şi pisicilor, această măsură probabil nu se va mai repeta.
Pecica este a treia localitate din judeţul Arad
în decursul unei luni
în care apare rabia, după Mailat şi Secusigiu.


Reuters US: Latest News