Site Meter

duminică, 20 ianuarie 2008

Zece localităţi îşi pun speranţa în „Zona Mureşului”


Primul lucru asupra căruia au căzut de acord toţi cei prezenţi vineri la Primăria Oraşului Battonya a fost că participă la un moment istoric. Sala de cununii a localităţi ungare de graniţă cu aproape 6500 de locuitori a găzduit de această dată un „mariaj” fără precedent între nouă primari, doi viceprimari şi opt secretari de localitate.
După peste un an de birocraţie, probleme întâlnite la nivelul Ministerului Român al Afacerilor Externe şi hotărâri de consiliu local luate contra cronometru, cele zece localităţi (dintre care cinci din România) şi-au văzut visul cu ochii: au putut semna Acordul privind înfiinţarea Microregiunii Transfrontaliere Zona Mureş.
Pecica, Semlac, Peregul Mare, Dorobanţi, Iratoşu, Battonya, Dombegyház, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza şi Nagykamarás şi-au unit forţele pentru a pune bazele microrgiunii cu statut de persoană juridică în vederea depunerii de proiecte comune la Uniunea Europeană, care oferă fonduri speciale pentru acest gen de colaborare ce s-au ridicat anul trecut la circa 200 de miliarde de forinţi (peste 778 milioane de euro). După cum au precizat mai mulţi primari: separat, nici România şi nici Ungaria nu ar putea beneficia de aceşti bani.
Microregiunea va avea două sedii (la Pecica şi Battonya) şi doi co-preşedinţi în persoana primarului de Pecica, Iustin Cionca, şi a viceprimarului de Battonya, Traian Kreszta (în acelaşi timp preşedinte al Autoguvernării pe ţară a românilor din Ungaria), şi va fi înregistrată în câteva zile.
Principalele domenii de interes vor fi reabilitarea infrastructurii între localităţile implicate, dezvoltarea economiei şi turismului în zona şi schimburile de experienţă. Pentru o eficienţă cât mai mare, proiectele vor fi înaintate direct la Bruxelles.

Reuters US: Latest News