Site Meter

duminică, 17 august 2008

Bodrogul Vechi: Mănăstirea Sf. Paraschiva - reportaj



În anul 2000, în urma retrocedării unei suprafeţe de pădure către mănăstirea Hodoş Bodrog şi datorită faptului că Mureşul "muşcă" tot mai ameninţător malul drept în zona Bodrogului Vechi, ameninţând cu distrugerea bisericii ortodoxe din sat, a venit ideea construirii unei mănăstiri în inima pădurii.
La început s-a considerat că e necesară o construcţie mică. O biserică şi câteva chilii. Ideea a fost îmbrăţişată de tot mai mulţi adepţi şi a devenit o mănăstire mare şi frumoasă.
Lucrările încep în toamna anului 2000. Se sfinţeşte locul şi se fac primele săpături. Iarna venită prea devreme încheie anul 2000 cu speranţe şi prea puţine lucrări concrete. Însă, iarna trece repede. Primăvara anului 2001 este hotărâtoare pentru noua mănăstire. Ea poartă hramul Sf. Paraschiva. E o biserică mare, din lemn, care se integrează perfect mediului în care se găseşte. Lucrarea nu este complet gata nici astăzi, dar este gata să primească credincioşii pentru rugăciune.
Mai există un paraclis, cu hramul "Buna Vestire" în care mai ales iarna se săvârşesc slujbele de laudă lui Dumnezeu. Cele două lăcaşe de cult, chiliile, anexele, cimitirul sunt legate între ele de alei mărginite de nespus de multe flori atent îngrijite.



Aici există o gospodărie anexă, cu multe păsări de curte, două vaci cu lapte şi o grădină de legume îngrijite cu dăruire de măicuţe.
Mănăstirea Sf. Paraschiva din Bodrogul Vechi aparţine juridic de mănăstirea Hodoş Bodrog din Bodrogul Nou. Singura sursă de deplasare peste râul Mureş între cele două lăcaşe de cult este "compa ".
La această mănăstire se nevoiesc opt suflete, şapte călugăriţe venite de la mănăstiri din toate colţurile ţării, conduse de ieromonahul Grigorie. Aici se săvârşeşte zilnic Sfânta Liturghie, ceasurile, acatistele şi vecerniile.
Această oază de linişte şi de reculegere o găseşti doar la 9 kilometri de Pecica, pe drumul spre Bodrogul Vechi, cu o abatere marcată de un indicator rutier.


Aici liniştea este "tulburată" doar de cântecul păsărelelor, de vuietul vântului printre frunzele copacilor, de clopotele bisericii şi de rugăciunile credincioşilor.
Orice cuvânt în plus este de prisos. Acest scurt reportaj vă invită la drumeţie, smerenie şi iubire de Dumnezeu şi natură.
Am fost conduşi la ieşire de maica Paraschieva căreia i-am promis că o vom mai vizita. Doamne ajută!


Dr. Chifor Vasile

Reuters US: Latest News