Site Meter

luni, 19 ianuarie 2009

Zeci de pecicani rămaşi pe drumuri


Vremuri grele pentru pecicanii care lucrează în Zona Industrială Arad.
După ani la rând, timp în care fabricile de la intrarea în Arad asigurau venituri decente, pentru oricine vroia un loc de muncă, din cauza situaţiei economice grele s-a trecut la reduceri masive de personal.
Cel mai mare angajator, societatea Leoni Wiring Systems concediază câteva sute de angajaţi, printre care şi circa o sută de pecicani, asta după ce a mai redus treptat din rândul angajaţilor.
În cursul dimineţii de astăzi câteva zeci de pecicani au fost trimişi acasă, iar după-masa încă o tură. Majoritatea vor intra în şomaj, iar cei care nu au încă numărul necesar de luni lucrate la firmă vor mai primi salariul şi bonurile de masă timp de două luni.
Societatea fabrică subansamble pentru producători de automobile, iar criza din acest sector a fost cea care a provocat valul de disponibilizări.
Partea cea mai rea este că printre disponibilizaţi se află persoane de vârstă medie, care lucrează de mai mulţi ani în cadrul fabricii din Arad, iar acum au puţine şanse să se angajeze undeva.
Cu câteva zile în urmă compania suedeză de componente pentru industria telecomunicaţiilor Elcoteq a anunţat că îşi închide trei fabrici la nivel mondial, printre care şi cea din Arad.
Măsura nu este una temporară, pentru contracararea efectelor crizei financiare globale Elcoteq anunţând că va trece chiar şi la vânzarea unor utilaje de producţie. La nivel mondial, compania finlandeză este nevoită să renunţe la aproximativ 5000 de angajaţi, din mai multe ţări şi va dezvolta bazele sale din China.
Şi de aici câteva zeci de pecicani au ajuns în stradă.
Potrivit zvonurilor, la începutul lunii februarie şi firma Yazaki va face disponibilizări, aici însă lucrează doar câţiva pecicani.
Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Arad a anunţat că până la data de 13 ianuarie au fost notificate 1.357 de disponibilizări.
Acestea se referă la perioada ianuarie - februarie 2009, iar cei mai mulţi şomeri vor fi din industria auto - 672. În total 204 de persoane din industria alimentară
sunt propuse spre a fi disponibilizate, în timp ce 125 de angajaţi din domeniul IT.
Restul disponibilizărilor sunt la construcţii sau la fabricarea maşinilor.

Reuters US: Latest News