Site Meter

vineri, 28 noiembrie 2008

Doi mari pecicani, comemoraţi cu aceeaşi ocazie


Ca în fiecare an, şi în această toamnă Asociaţia Culturală Kálmány Lajos organizează Ziua Comemorativă dedicată grofului Klebelsberg Kuno, născut acum 133 de ani la Pecica şi devenit ulterior cunoscut şi recunoscut ca ministrul care a reformat sistemul de învăţământ maghiar.
Pentru a marca rădăcinile pecicane ale politicianului, sâmbătă, 29 noiembrie, în sala festivă a Şcollii cu clasele I-VIII nr. 2 va avea loc un simpozion pe tema rolului organizaţiilor non-guvernamentale în viaţa comunităţii maghiare.
Cu această ocazie va fi prezentată şi o carte dedicată unei alte personalităţi maghiare legate de oraş, preotul Kálmány Lajos.
În anii cât a slujit la Pecica, acesta a cules literatura populară maghiară din întreaga zonă, fiind unul dintre cei mai apreciaţi folclorişti ai vremii. Materialele culese de el au fost publicate ulterior în mai multe volume.
Unul dintre profesorii Universităţii din Szeged, pasionat de viaţa preotului, a scris un volum bibliografic, editat cu sprijinul asociaţiei pecicane în 500 de exemplare.
Cartea are 272 de pagini şi o mulţime de ilustraţii.
Pe peretele bisericii romano-catolice există o placă comemorativă în onoarea lui Kálmány Lajos, iar în memoria lui Klebelsberg Kuno s-a ridicat o statuie acum opt ani.

(Foto: Wikipedia/Nagy István)

Reuters US: Latest News