Site Meter

vineri, 28 noiembrie 2008

Tehnologie bazată pe crengi şi resturi


Partenerul din România din cadrul proiectului „Mofrer - stabilirea unei filiere lemn-energie în Transilvania”, finanţat din fonduri europene, a invitat reprezentanţii câtorva localităţi din judeţ pentru o prezentare despre noile tehnologii utilizate în două ţări vest-europene.
Printre participanţi s-a numărat şi Alina Ponta, consilier Birou Proiecte Comunitare din cadrul Primăriei Oraşului Pecica.
– A fost o vizită de studiu efectuată înm perioada 23-26 noiembrie la diverse obiective din Belgia şi Franţa. A fost ales un reprezentant al Primăriei Pecica, pentru că în zona aceasta există un bun potenţial de implementare a acestui proiect – ne-a povestit funcţionara.
În total, au participat trei persoane, de la tot atâtea administraţii locale din judeţul Arad.
Oaspeţii au vizitat instalaţiile de încălzire de la piscina şi sala de sport de la Chimay (Belgia), precum şi colegiul din oraş.
Noua technologie se bazează pe o instalaţie de încălzire particulară domestică, ce are ca şi combustibil lemnul – sub formă de crengi şi alte resturi – care este tocat şi folosit. În acest fel instalaţia funcţionează foarte ieftin sau chiar gratuit.
În unele zone, cum ar fi Vendresse din Franţa (de asemenea vizitat de angajata Primăriei Pecica), instalaţia este facută pentru a încălzi primăria, şcoala şi biblioteca din localitate, precum şi un bloc de locuinţe.
Acest lucru este posibil, deoarece localitatea este foarte mică, are o populaţie de circa 400 de persoane
În cazul unei case de dimensiuni foarte mari, costul instalaţiei se poate ridica şi la 270 000 euro, dar investiţia se recuperează datorită combustibilului folosit.

Reuters US: Latest News