Site Meter

vineri, 27 iulie 2012

EXCLUSIV: O sportivă de origine pecicană participă la Jocurile Olimpice de la Londra


Jocurile Olimpice care încep astăzi reprezintă un eveniment sportiv de excepţie, o sărbătoare pentru toţi iubitorii sporturilor.
Printre cei care vor urmări întrecerile măcar la o anumită ramură sportivă, sau cel puţin festivităţile de deschidere ori de încheiere se vor număra, cu siguranţă şi mulţi pecicani.
Aceştia, pe lângă reprezentanţii României, vor putea ţine pumnii şi pentru o tânără sportivă din Orientul Mijlociu al cărei parcurs este strâns legat de oraşul nostru.

 Talita Baqlah

Destin împlinit într-o altă lume
Talita Baqlah, o adolescentă de 60 de kilograme şi înaltă de 170 de centimetri, este una dintre cele patru componente feminine din echipa de nouă atleţi care reprezintă Regatul Haşemit al Iordaniei, numele oficial al ţării arabe cu 6,4 milioane de locuitori, situată la aproape 2000 de kilometri de Pecica.
Ea este născută la 27 octombrie 1995 de la o mamă pecicană şi un tată iordanian sosit la studii la Timişioara. 
Mama, Judit Sisa a practicat şi ea sportul în tinereţe, a studiat la Universitatea Politehnică din Timişoara, unde l-a cunoscut pe cel care avea să îi devină soţ. Diferenţele culturale nu au fost o problemă şi în scurt timp s-a născut primul lor copil: Talita, iar doi ani mai târziu Khader.
Exact când fetiţa lor împlinea doi ani, s-au mutat la Amman, capitala Iordaniei, un oraş modern cu peste două milioane de locuitori.
Pecicanca, „mama mândră a doi copii care mi-au adus fericire” după cum a declarat pentru Pecica News, povesteşte că Talita a început să umble la înot la vârsta de 8 ani la clubul Al Hussein Youth City,  club care poartă numele familiei regale şi oferă cele mai bune condiţii.
Talentul şi devotamentul ei şi-au dat roadele, astfel că la doar vârsta de 11 ani a fost selecţionată în echipa naţională de juniori a Jordaniei.

 Clubul la care este legitimată Talita

Medalie după medalie
Tânăra sportivă a reprezentat Iordania la multe concursuri internaţionale, cum ar fi Campionatele Ţărilor Arabe organizate în 2007 în Maroc, în 2008 în Egipt, sau în 2009 chiar în Iordania, obţinând numeroase medalii de aur, argint şi bronz.
La cea de a XIV-a ediţie a FINA World Aquatics Championships, campionatele mondiale ale sporturilor de apă, Talita a parcurs proba de 50 de metri craul (freestyle) în 27.71 de secunde, recordul mondial stabilit de o sportivă din Germania în august 2009 (atunci în vârstă de 26 de ani) fiind de 23,73 de secunde.
La aceeaşi competiţie, la proba fluture tânăra speranţă a nataţiei iordaniene a terminat cursa de 50 de metri în 29.16 secunde, faţă de recordul mondial de 25.07 secunde.
 Cei doi fraţi campioni: Talita şi Khader

 Khader a cerut şi el un autograf de la sora sa înainte de plecarea ei la Londra

În 2010 a participat la campionatele de înot organizate de The Bolles School, o şcoală de înot cu tradiţie din Florida, SUA, unde a obţinut un aur şi un bronz. Tot în acel an a fost selecţionată în echipa Iordaniei la Campionatele Mondiale la bazin, 25 metri, organizate la Dubai.
Anul trecut Talita a reprezentat ţara sa adoptivă la Campionate Mondiale de înot din Shanghai, China.
În urma acestor rezultate excepţionale, tânăra cu origini pecicane a primit dreptul de a face parte din echipe Iordaniei la Jocurile Olimpice 2012, care încep astăzi la Londra.


 Delegaţia Iordaniei la Londra

Pentru doamna Sisa şi familia ei, atât cea din Iordania, cât şi rudele rămase la Pecica, parcursul fetiţei lor este un motiv de „bucurie, emoţie şi plăcere”, cât despre Talita, „eu sunt sigură că va pune totul de la ea” la Londra, spune ea.
Prima probă din cadrul Jocurilor Olimpice o va disputa vinerea viitoare, în 3 august, începând de la ora 10, la ultramodernul Aquatics Centre, în aceeaşi zi fiind programate şi semifinalele probei de femei 50 de metri freestyle. 

Locul de desfăşurare a probelor de înot de la Jocurile Olimpice


Un alt talent vine din urmă
Copilul mai mic, Khader, este o altă speranţă a nataţiei din ţara sa: a adunat o mulţime de medalii şi participă în mod regulat la concursurile internaţionale.
În vârstă de 13 ani, el s-a întors recent de la o competiţie pentru juniori care s-a ţinut în oraşul englez Durham în perioada 13-17 iunie 2012, chiar în zilele în care flacăra olimpică sosise acolo.
Khader a obţinut rezultate foarte bune: 2 medalii de bronz la 100 metri liber şi 200 metri individual mixt.

 Khader, la 13 ani, a adunat deja o mulţime de medalii 

Sursa foto: Arhiva personală a familiei, Pagina de Facebook a Comitetului Olimpic din Iordania, http://www.mahjoob.com/

Pavel SINKA

Reuters US: Latest News