Site Meter

luni, 3 septembrie 2012

Vineri şi sâmbătă va avea loc prima ediţie a Festivalului „Folk Pe(cica) Pâine”


Cenaclul „Lucian Emandi” al Casei de Cultură Pecica a luat fiinţă la 15 februarie 2010, la împlinirea a 90 de ani de la naşterea poetului al cărui nume îl poartă, fiind format din Camelia Chifor, Eugenia Ponta Pete, Bogdan Mihai Godja, Rodica Maria Popa, Tatiana Moş, Nicoleta Suceveanu – Dudaş.
La scurt timp, membrii cenaclului au început să editeze, cu sprijinul Primăriei Oraşului Pecica, o revistă periodică în care apar creaţiile lor, „Lumina Inimii” ajungând, cu ocazia Praznicului de Pită Nouă 2012, la cea de a noua apariţie.
„Acest cenaclu a luat fiinţă din dorinţa de a promova valorile locale, de a încuraja talentul şi de a deschide o alternativă de expresie tinerei generaţii.  Nu ne propunem spre abordare teme predilecte. Pornim de la ideea că nu există subiect interesant şi subiect neinteresant, ci totul depinde de cei care <>spun membrii acestuia.
Cu sprijinul Consiliului Local Pecica au fost editate şi două volume de versuri cu creaţii literare ale autorilor.
Pe lângă poezie, s-a pus mare accent şi pe artă şi muzică: cu ocazia seratelor organizate de Cenaclul „Lucian Emandi” au avut loc expoziţii plastice ale pictoriţei Blazena Karkus, ilustratoarea cenaclului, ale Anei Maria Kremer din Arad şi ale lui Noni.
Membrii au înfiinţat şi o trupă de teatru care a realizat deja un spectacol în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Oraşului Pecica şi va începe stagiunea următoare cu o piesă scrisă de Camelia Chifor.
„Cenacliştii” pecicani au fost invitaţi să susţină seri de muzică şi poezie în Club Flex din Arad şi în cadrul Festivalului „Folk Maris” de la Bulci, ediţia a patra.
Acum, membrii cenaclului pecican vor să îmbogăţească viaţa culturală a oraşului nostru cu o manifestare nouă: un festival de muzică folk.
Evenimentul se va numi „Folk pe Pâine” şi va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare, vineri şi sâmbătă, în zilele de 7 şi 8 septembrie.
Printre cei care vor urca pe scena ce va fi amenajată în Pădurice se vor număra nume mari ale folkului românesc, cum ar Mircea Vintilă, Magda Puşcaş, Emeric Imre, sau Vasile Mardare.
„Celor din generaţia noastră, mişcarea promovată de regretatul poet Adrian Păunescu prin concertele Cenaclului „Flacăra” le-a marcat adolescenţa şi tinereţea. A constituit cel mai potrivit cadru în care să ne manifestăm liberi, o formă mascată de protest împotriva îngrădirilor impuse de acele vremuri.  Folkul rămâne o poveste deschisă atâta vreme cât tineri din România învaţă să cânte la chitară” declară organizatorii.


Reuters US: Latest News